HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gyorsabb és pontosabb a nyomtatott mellrák-detektor, mint az ember

ferenck 2017.07.11. 08:30

2016. augusztus 8-án a kínai Hszianban, a 4. Katonai Egyetem Hszijing Kórházában 4D nyomtatással készült mellmodellel hajtottak végre mellrák-műtétet. A 4DP ebben az esetben azt jelentette, hogy a 3D nyomtatott szerkezetek maguktól rendeződtek össze a műtött személy szervezetében.

Az implantátumot MRI szkennelések alapján tervezték az egyik mellét tumor miatt elveszítő 28 éves betegre, és közel egy évvel a műtét után megállapítható, hogy a beültetés hatására megindult a pozitív szövetburjánzás, és a beültetett mell is megtartotta formáját (a szkenek az ép mellről készültek).

A kínai példa jól szemlélteti, hogy a 3D nyomtatás mennyire komoly szerepet játszik napjaink medicinájában. Csakhogy a jelenlegi és jövőbeli orvostudomány betegségek kezelése mellett, mind nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre, amelyhez szintén alkalmazhatók 3DP megoldások.

3dnyomtatas_mellrak.jpg

Mellrák esetében is.

Az Amerikai Mellrák Szövetség becslése alapján 2017 végéig 252710 nőt és 2470 férfit diagnosztizálnak mellrákkal. Nemzetközi szinten milliókról van szó, 2012-ben például 14,1 millió személy esetében állapítottak meg rosszindulatú melldaganatot.

A rákos szövet pontos detektálása kulcsfontosságú a kezeléshez és a beteg túléléséhez. A holland Twente Egyetemen a helyi Ziekenhuis Csoporttal együttműködve e célból fejlesztették és nyomtatták a szövettani vizsgálathoz sejteket gyűjtő Stormram 4 robotot. A műanyagból, nagy felbontású Polyjet printeren készült és közvetlenül az MRI szkennerben használható gép kézzel kivitelezhetetlen precizitással dolgozik. Megvalósíthatósági példánál tartanak, tesztelik, és hamarosan piaci értékesítésre is fogják fejleszteni.

3dnyomtatas_mellrak0.jpg

Sejtek formálódását legpontosabban MRI adatok mutatják ki. A teljes diagnózishoz, a mintavételhez tű is kell, amelyet az adatok alapján irányítanak. Ha kézzel végzik, a szken nem annyira pontos, ha mechanikusan, akkor igen.

A Stormram 4 ezt hivatott elvégezni. A tesztek szerint milliméter alatti precizitással helyezi el a tűt, és nemcsak pontosabb, hanem gyorsabb is, mint a hagyományos megoldás, amivel növeli a beteg komfortérzetét (már amennyiben ilyen szituációban beszélhetünk komfortérzetről).

3dnyomtatas_mellrak1.jpg

Devin Willis, egy 14 éves floridai diák szintén rákdetektoron dolgozik, célja a folyamat magasabb szintű automatizálása. SLIDEMAP nevű gépét részben 3D nyomtatással készítette. Bízik benne, hogy felgyorsítja a rákos sejtek detektálását, és még időben észreveszik a daganatokat. Módszerével egyrészt diagnózisokat hitelesíthet, másrészt az orvos figyelmébe – szkennelésre –ajánlhatja a test egyes területeit.

Mindegyik fejlesztés közös vonása a jellemzően kézzel végzett rákdiagnózis automatizálása. Ilyen jellegű tevékenységekben a gépek általában pontosabbak az embernél.

Címkék: rákkutatás orvosi PolyJet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6412655567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása