HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szerszámgépgyártók az európai 3D nyomtatás további fejlődéséért

ferenck 2017.06.15. 08:30

A Szerszámgépgyártó Ipar Európai Szövetsége, a CECIMO 20 oldalas dokumentumban foglalta össze additív gyártási stratégiáját.

Filip Geerts igaugató az előszóban hangsúlyozta, hogy az iparág mindig a kutatásfejlesztés és az innováció élcsapatához tartozott, és támogatta a kialakuló új technológiák elterjedését a kontinensen. Ezek közül ma az additív gyártás az egyik legrelevánsabb. Ha a kontinens továbbra is vezető szerepet akar játszani a fejlett gyártási megoldásokban és meg akarja őrizni globális versenyképességét, akkor sikeresen kell ipari méretűvé tennie az innováció új szintjeit jelentő 3D nyomtatást.

A dokumentum kijelöli azokat a területeket, amelyekre összpontosítva legjobban kihasználhatjuk a 3DP előnyeit: oktatás és képzés, szabványok és minősítések, szellemi jogok és szabadalmak, kutatásfejlesztési politika, hozzáférés a kockázati tőkéhez, infokommunikáció és cyberbiztonság, munkahelyi biztonság, globális kereskedelem. Mindegyik területen, de különösen az oktatásban és képzésben, szellemi tulajdonjogokban, szabványosításban és a pénzügyekben különösen előrébb kell lépni.

3dnyomtatas_europai3dp.jpg

A 3DP oktatásról és képzésről, speciális képességekről a stratégia szerzői egyszerűen annyit írnak, hogy hiányoznak, pedig a gyártásalapú iparágak zömében egyre égetőbb szükség lenne rájuk. Az oktatási rendszerek a kontinens legtöbb országában elavultak, az oktatók nehezen (vagy egyáltalán nem) tartják a lépést az additív gyártás tempójával, lemaradnak. Ennélfogva az újonnan jelentkezők nem rendelkeznek a szakterület munkaerőpiacához elengedhetetlen képzettséggel és képességekkel. A siker érdekében a tananyagot és az oktatási stratégiát is meg kell változtatni.

Az oktatási probléma orvoslására azt javasolják, hogy a 3DP cégek vegyenek részt a tananyag kidolgozásában. Az oktatók így jobban informálódnak az additív gyártás legújabb trendjeiről, fejlesztéseiről. Szintén fontos lenne az iskolák, egyetemek anyagi támogatása, hogy könnyebben hozzáférhessenek 3DP rendszerekhez. (A stratégia e pontjai, az oktatás jelentőségének hangsúlyozása a FreeDee 3D tech az iskolákban programjával rokon törekvések.)

A szabványokra és minősítésekre vonatkozó stratégia szintén kulcsfontosságú az additív gyártás alkalmazásához és elterjedéséhez. Jelenleg kb. minden egyes cég a saját szabványai szerint nyomtat alkatrészeket, ami a terület széttöredezettségéhez vezetett. Célszerű lenne egész Európára érvényes megoldásokat kitalálni. Hatékonyabb együttműködés és átfogóbb szabványosítási törekvések kellenének hozzá. Az ipar időt és anyagi forrásokat spórolhatna meg velük.

Szellemi jogokkal és szabadalmakkal a döntéshozóknak kellene minél előbb és behatóbban foglalkozniuk. Sok vállalat pontosan a szellemi jogokkal való visszaélés kockázata miatt ódzkodik a 3DP bevezetésétől. A tanulmány szerzői a jelenlegi szabályozás szigorúbb érvényesítése mellett a szabadalmi folyamatok árának és idejének csökkentését javasolják.

A k+f-hez átfogó kutatási környezet kialakítását tanácsolják. Egy ilyen környezet startupokat, kis- és középvállalatokat egyaránt részvételre inspirálna, amihez persze az adminisztrációs eljárások és a javaslatok elbírálásának idejét is csökkenteni kellene. Minél többen vennének részt ezeken, annál nagyobb mértékben alkalmazná Európa végfelhasználói szektora a 3DP rendszereket.

Címkék: oktatás jövő szabályozás szabadalom ipar FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5412592933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása