HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gartner: a legtöbb cég nem használja ki a 3D nyomtatás előnyeit

ferenck 2017.06.12. 08:30

Az elmúlt években a 3D nyomtatás komoly változásokon ment át, terjedését semmi nem akadályozhatja meg, különösen a fémnyomtatással teret nyert az iparban is. Teljesen átalakíthat iparágakat és más területeket, felgyorsította a gyártási ciklusokat, feladatok hatékonyabban kivitelezhetők vele, és mindezekkel a vállalatok működését is jelentősen megváltoztatja.

A Gartner nemrég készült felméréséből viszont az derül ki, hogy a vállalatvezetőségek nem használják ki a 3DP adta összes lehetőséget.

A felmérésben a 3D nyomtatás mellett más csúcstechnológiákat – dolgok internete (IoT), mesterséges intelligencia, blokklánc – is vizsgáltak. 388 vállalatigazgató és más vezetők válaszai alapján kiderült, hogy szerintük a következő öt évben ezek a technológiák nagyon alacsony mértékben javítanak a termelékenységen. A Gartner úgy véli, hogy még túl korai lehet megbecsülni az érintett technológiákban rejlő maximális potenciált, tisztában sincsenek vele, és kidolgozott menetrend sincs rájuk.

3dnyomtatas_elorejelzes.jpg

„Úgy tűnik egy nagy-nagy, feltérképezetlen jövő előtt állunk. Komoly kiugrási lehetőségeket tartogat bátor és kreatív üzleti technológiai gondolkodó új generációja számára” – írja az összegzésben Mark Raskino, a Gartner egyik elemzője.

A Gartner általános rendeltetésű technológiákként (general purpose technologies, GPT) kategorizálja a 3DP-t, az MI-t, az IoT-t és a blokkláncot. A felmérést az üzleti működési modell újbóli feltalálásának lehetőségével indokolták, az vezérelte, és erősen ajánlják mind a négy alkalmazását.

Arra a kérdésre, hogy melyik technológiával növelhető leginkább a termelékenység, a CEO-k mindössze két százaléka válaszolt az IoT-vel, míg a másik három összesen 1 százalékot kapott. A vállalati erőforrás-tervezés 10, a felhőszámítások/analitika 7 százalékot ért el. A 3D nyomtatásban a megkérdezettek 26 százaléka lát vállalkozását potenciálisan átalakító technológiát. Ez a szám meglehetősen alacsony (az IoT esetében 49, az MI-nél 37 és blokkláncnál 25 százalékról beszélhetünk.)

3dnyomtatas_elorejelzes0.jpg

Raskino úgy véli, hogy a vállalatról és a piacról való gondolkodás tekintetében sok vezető leragadt a korábbi ipari kornál. Nincs átfogó új elméletük, ráadásul a múlt ma már nehezebben alkalmazható vállalatmenedzselési megoldásaiban gondolkodnak. Legtöbbjük a bevételekben méri a termelékenységet, és csak kevesek (15-25) szerint lenne fontos mérni az új technológiák speciális hatását. Sok vezető hall az új megoldásokról, azt várja, hogy hassanak a cégükre, de fogalmuk sincs, hogyan.

A Gartner tanácsa, hogy apró lépésekkel kezdjük a négy technológia implementálását, a fejlődés így könnyebben és részletesebben mérhető, az előnyök és hátrányok jobban és minden egyes lépésnél azonosíthatók. Raskino szerint azonban a vezetők kreativitása és nyitottsága lesz a termelékenység e technológiákkal történő növelésének két legfontosabb tényezője.

Címkék: jövő Gartner

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4112586379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása