HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott petefészekkel visszaállítható a termékenység?

ferenck 2017.05.19. 08:30

Évek óta a medicina a 3D nyomtatás egyik legdinamikusabban fejlődő alkalmazási területe. Műkar, műláb, implantátumok, szövetek – a hagyományos nyomtatástól a bioprintingig terjed a lehetőségek köre, és ezek a megoldások mind az emberi életminőséget javítják. Szervek és testrészek élethű modelljeinek printelése szintén elterjedt, orvostanhallgatók gyakorolhatnak rajtuk, sebészek készíthetik elő az operációt velük. Biztosabbá teszik a diákot, biztonságosabbá válik általuk a műtét. (A FreeDee is foglalkozik beültethető orvosi protézisek bérnyomtatásával.)

Mindez azt jelenti, hogy egyre kisebb a meglepetés, alacsonyabb valószínűséggel kapjuk fel a fejünket egy-egy új egészségügyi alkalmazás hallatán.

Az Illinois állambeli Északnyugati Egyetem megoldása viszont még ebben az elképesztő dinamikusan pörgő közegben is szenzációnak számít.

3dnyomtatas_petefeszek.jpg

A neves amerikai felsőoktatási intézmény kutatói ugyanis a napokban mutatták be, hogyan lehetséges működő petefészket nyomtatni. Egyben azt is bejelentették, hogy egerekbe ültettek printelt petefészket, és az állatok később egészséges kölyköknek adtak életet.

A petefészkeket hidrogél (annak is egyik speciális, az élelmiszerekből ismert zselatinváltozata) állványokat használva hozták létre. A kutatást és a nyomtatást Ramille Shah Szövettervezés és Additív Gyártás (TEAM) laborjában és egy másik laborban végezték. A TEAM egyébként innovatív nyomtatott hiperelasztikus csontokkal végzett munkáknak adott nemrég otthont.

A kutatási projektben egy nőstény egér eltávolított petefészkét 3D nyomtatással készült bioprotézis petefészekkel helyettesítették. Az egér nemcsak megtermékenyült, hanem utódok nemzésére is képes volt. A kutatók szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a bioprotézis petefészkek hosszú távon, tartósan funkcionálnak. 3D bioprintert az éretlen tojásoknak otthont adó alap-állványfélék létrehozására használtak. Így vált lehetővé a hormontermelés növekedése, a termékenység visszaállítása. A kutatásnak egyébként pontosan ezek demonstrálása volt a célja, hogy rák vagy más betegségek miatt meddővé vált nők esetében is megvalósítható.

3dnyomtatas_petefeszek0.jpg

„Egyes rákos betegeink petefészke nem működik megfelelő szinten és hormonhelyettesítő kezelésre van szükségük, hogy elkezdődjön a pubertás. Az állványzat rendeltetése a petefészek működésének összegzése. Nagyban, egy lány életének összes állomásában, a pubertásban, majd a felnőtté váláson át a természetes klimaxig gondolkozunk” – magyarázza Monica Laronda, a kutatás egyik vezetője.

Működő és a szövet egészségét visszaadó szervszerkezetek biomérnöki tervezéssel való kivitelezése a tetemről történő átültetés helyett sokak szerint a biotervezés és a regeneratív orvostudomány Szent Grálja.

Öles léptekkel kerültünk közelebb hozzá.

Címkék: orvosi implantátumok bioprinting bioprinter

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9712519831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezneménvagyok 2017.05.19. 20:21:27

"... egy nőstény egér eltávolított petefészkét 3D nyomtatással készült bioprotézis petefészekkel helyettesítették. Az egér nemcsak megtermékenyült, hanem utódok nemzésére is képes volt."

Értem. Tehát a beültetett cucc hatására pénisze nőtt és felcsinálta a barátnőjét is. Bámulatos a modern technika! És egyben rémisztő is. Ha ez így megy tovább, maholnap térdig járunk az egerekben.

anyadmajma 2017.05.19. 21:23:09

@ezneménvagyok: nem a barátnőjét, saját magát:)

Amúgy ezt a szöveget valami gugli-fordítóval kapálták össze? borzalmas, alig lehet érteni.
és nem a tudomány része, hanem a nyelvtan miatt.

Aser Tzuiko (törölt) 2017.11.29. 23:44:38

Azannya.
süti beállítások módosítása