HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Stratasys 3D nyomtatók amerikai veteránkórházakban

ferenck 2017.03.20. 08:30

Évek óta az egészségügy a 3D nyomtatás egyik leginnovatívabb és legfontosabb alkalmazási területe. Hagyományos eljárással készült műkarok stb. egyre elfogadottabb alternatívájaként printelt művégtagok (eNABLE, Life Enabled stb.) sokak életét teszik könnyebbé, szervek pontos nyomatain gyakorolva sebészek készíthetik elő az operációt, és a fogászatban is egyre gyorsabban terjed a 3DP. A medicina oktatásában szintén rengeteget segít a technológia, amellyel közelebb kerülünk az egyénre szabott, beteg-specifikus gyógykezelés felé.

Másik oldalról a 3D bionyomtatás gyors fejlődése is hozzájárul a személyes gyógyászat kialakulásához, elterjedéséhez: egyelőre szöveteket printelnek, előrejelzések szerint 2023-ra készülhetnek el az első működő teljes szervek. A gyógyszeriparban szintén alkalmazzák a 3D nyomtatást, az adott betegre specializált gyógyszerekhez próbálnak megoldásokat kidolgozni vele.

A nagy 3D nyomtatócégek komoly potenciált látnak az egészségügyi alkalmazásokban. Állami szervezetek, magáncégek és a 3DP szakma egyaránt el szeretné érni, hogy – a „minden oktatási intézménybe 3D nyomtatót” kezdeményezésekhez (mint Magyarországon a FreeDee) hasonlóan – idővel minden kórház rendelkezzen 3D printerrel. Ezt a jövőt vetíti előre egy ausztrál példa: 2016 novemberében Brisbane Herston Egészségügyi Körzetében a Royal Brisbane és a helyi Nőkórház meglévő 3DP létesítményeivel együttműködő speciális biogyártó intézet nyílt.

3dnyomtatas_orvosi.jpg

Az Egyesült Államok veteránokkal foglalkozó innovációs központjával (VACI) kötött megállapodás értelmében a 3DP egyik világvezető vállalata, a Stratasys öt amerikai veteránkórházat lát el sebészeti operációknál, orvostan-hallgatók gyakorlásában segédkező, szükség esetén működő művégtagokat stb. készítő 3D nyomtatókkal.

A megállapodás az izraeli 3DP cég Testületi Közösségi Felelősségvállalás kezdeményezésének része. A technológia lehetőségeit akarják vele „fiatal elmékbe vésni”, hátrányos helyzetű csoportoknak szerveznének hatékony egészségügyi és oktatási programokat, a legjobban rászorulók életét változtatnák meg 3D nyomtatótechnológiákkal.

A Stratasys olvasztott rétegzett műanyagból szálgyártással (fused filament fabrication, FFF) tárgyakat készítő Mojo asztali modelljét ajánlotta fel az öt kórháznak. Az egészségügyi intézmények a következő városokban találhatók: Puget Sound (Washington állam), San Antonio (Texas), Albuquerque (Új-Mexikó), Orlando (Florida), Boston (Massachusetts). A gépek mellé oktatást és karbantartást is nyújtanak, hogy az érintettek megfelelően kezeljék a technológiát.

3dnyomtatas_orvosi0.jpg

A veteránügyi kezdeményezést (VA) vezető Beth Ripley radiológus szerint a 3D nyomtatóhálózat komoly lépés számukra, mert nemcsak a betegek egyedi testfelépítéséről készíthetők diagnosztikai és gyógykezelési célra 3D modellek, hanem egyénre szabott egészségügyi megoldások dolgozhatók ki háborús veteránok számára.

E koncepció jegyében, a VA kutatásfejlesztési csoportja és a Pittsburgh Egyetem Humán Mérnöki Kutatólaboratóriuma (HERL) közös tanulmányban mutatja be az additív gyártás hét alkalmazását 20 esetre.

Címkék: egészségügy orvosi Stratasys FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9812351493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása