HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A héten történt

ferenck 2017.02.24. 08:30

A Boeing tervei alapján hamarosan olcsóbb és gyorsabb műholdgyártásra is használhatja a 3D nyomtatótechnológiát. A moduláris műholdak építéséhez kevesebb munkásra lesz szükség. A Chicago-központú cég jelenlegi technológiájával 10 ugyan csúcsminőségű, de gigantikus méretű darabot gyárt, amelyekhez komoly manuális munka szükséges. Ha nem újít, lemaradhat a vetélytársakkal, különösen az Airbus-szal szemben. Utóbbi hamarosan kb. 500 ezer dollár/darab költség mellett többszáz sokkal kisebb műholdat gyárthat.

Ha már világűr, akkor Mars is: Behrokh Khoshnevis, a Dél-Kaliforniai Egyetem a NASA-val közösen nyomtatható marsbeli lakóépületeken dolgozó tanára szerint a vörös bolygón helyi talajból kinyert porszerű anyagokból, és nem jégből kell építkezni.

3dphetierdekessegegy0.jpg

Ez a hét is mozgalmas volt a 3D nyomtatás egyik legjobban pörgő alkalmazási területén, az egészségügyben. Szenzáció az arcplasztikában: a 32 éves minnesotai Andrew Sandness 2006-ban agyon akarta lőni magát, túlélte, de szétroncsolta az arcát. Azóta még az étkezés is nehezére esik. A rochesteri (Minnesota) Mayo klinikán 3D nyomtatótechnológiákkal megtámogatott sikeres arcátültetést hajtottak végre rajta. Szinte a teljes arcot „lecserélték.” Sandness sokkal jobban érzi magát, nő az önbizalma is. Lengyel kutatók operáció előtt használandó májmodellt dolgoztak és nyomtattak ki. A bioprinting élenjárója, az Organovo kinyomtatja az emberi vese alapszerkezetét, a nyomatokat gyógyszerteszteken fogják használni. Jan Sylwester Witowski, a lengyel Jagelló Egyetem Orvosi Kollégiumának hallgatója kevesebb mint 150 dollárért printelt betegekre specializált /egyedített májmodellt.         

Már iOS-en is elérhető a felhőszolgáltatás-alapú kiterjesztett valóságos (AR) 3D modellnézegető DottyAR. A 3D platform mögött álló Dotty Digital 3D platform további új funkciókat ígér 2017-re. Közben az Apple állítólag felvásárolja az arcszkennelő szoftvereket fejlesztő izraeli RealFace-t. Egy másik fontos akvizíció: a Magic Leap felvásárolja a zürichi Dacuda 3D szkennelő részlegét, egész pontosan zsebszkennerét, Slam Scan technológiáját és okostelefonos szoftverfejlesztő csomagját. A svájci cég termékeinek lényege, hogy virtuálisan bármilyen okostelefon 3D szkennerré alakítható át. Az ABB robotikai vállalat is szkennelő startuppal, a spanyol újító NUB3D-vel gyarapodik. A Disney szintén bevásárol, portfoliója a „világ első 3D nyomtatott játékcégével”, a főként babákban utazó brit MakieLab-bel bővül.

A Santa Fe (Új-Mexikó) székhelyű 3D szoftverfejlesztő Sigma Labs stratégiai partnerségre lépett a 3D fémnyomtatással dolgozó kaliforniai Morf3d gyártóval. Az együttműködéssel az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások minőségén kívánnak javítani.

3dphetierdekesegy.jpg 

Az általános relativitáselmélet százéves évfordulójára emlékezve, az Albert Einstein Alapítvány a Nobel-díjas tudós fejformáját utánzó 3D nyomtatott könyvet adott ki. A Genius: 100 Visions of the Future-t a neves izraeli művész, építész Ron Arad tervezte.

Az új-zélandi Printable Scenery Kickstarter-kampánnyal igyekszik támogatókat találni legújabb három nyomtatható asztali háborús és szerepjáték-darabjához.

Címkék: szoftver játék űrkutatás űrhajózás orvosi ipar bioprinting 3D szkennelés kibővített valóság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1912285821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása