HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással javítanának a tanzániai egészségügyön

ferenck 2017.02.22. 08:30

A Világbank és a Tanzániai Tudományos és Technológiai Bizottság által támogatott helyi ReFab Dar szervezet reméli, hogy 3D nyomtatással megoldható a létfontosságú egészségügyi ellátás az országban, az afrikai kontinensen és más fejlődő országokban is. Különféle kezdeményezésekkel, köztük printelt orvosi műszertervező versennyel szeretnék elérni céljukat.

A pilotprogram egyik alapvetése, hogy a műanyag-hulladék újrahasznosítása 3D printerekkel fellendítheti a tanzániai vállalkozószférát. A fővárosban, a robbanásszerűen növekvő lélekszámú és munkanélküliségtől sújtott Dar Es Salamban a döbbenetes mennyiségű, napi 400 tonna gyűjtetlen és feldolgozatlan szemét környezeti hatása katasztrofális. Más szempontból viszont eltékozolt pénzkereseti lehetőség, pedig digitális gyártótechnológiákkal kreatív módon lehetne kezelni a kihívást, zöldebbé és élhetőbbé tenni Dar Es Salamot. A ReFab teszteli, hogy a műanyaghulladék, főként az üdítőpalackokban található polietilén-teraftalát (PET) átalakítható-e méretezhető nyomtatószálakká, amelyeket aztán a hazai és a nemzetközi piacon értékesítenének. Mindezzel állástalan tanzániai fiataloknak biztosítanának új megélhetési lehetőséget.

A PET-ből fröccsöntéssel, extrudálással, fúvással különböző eszközöket állítanak elő, és a belőle készült tárgyak „újrahasznosítása csökkenti a szeméttelepekre kerülő hulladék nagyságát.” (Wikipédia) A programban helyi ipari szereplők, innovátorok, vállalkozók és makerek vesznek részt.

afrika0.jpg

A várost egyrészt tisztábbá tennék a szemét-újrahasznosítással, másrészt a bevételeket egészségügyi ellátásra, műszerekre és kutatási eszközökre, például mikroszkópokra fordítanák. Amennyit csak lehet, 3D printeléssel állítanának elő. A ReFab Dar újrahasznosított anyagból nyomtatott olcsó orvosi felszerelésekkel próbál majd megelőzni betegségeket, a jövőben pedig átalakítaná a teljes egészségügyi ellátási láncot. A speciális eszközök printeléséhez külön appot is fejlesztenek. A 3DP Zika-vírus, malária és más fertőző betegségek prevenciójára való használatát kaliforniai kutatók a 2016-os Riói Olimpia előtt tanulmányozták, tapasztalataik pozitívak voltak.     

A program része a március 20-ig tartó HIV-megelőzésre és szülészeti felszerelésre összpontosító Hack 4 Health verseny. A győztes csapat jutalma 5 ezer dollár, tervüket orvosok tesztelik majd. A ReFab Dar reméli, hogy a kezdeményezéssel tovább ösztönzik a 3D nyomtatás egészségügyi célú használatát „terepen”, például nehezen megközelíthető helyszíneken. Bárki jelentkezhet rá.

afrika.jpg

A ReFab Dar többek érdeklődését felkeltette, köztük a Michigani Műszaki Egyetem professzoráét, Joshua Pearce-ét is. A kutatóról köztudott, hogy felkarolja a Hack 4Health jellegű nyílt forrású kezdeményezéseket.

A műanyag-hulladék hasznosítása, a 3DP gyakorlati alkalmazása mellett a szemét értékké alakítása ösztönzőleg hathat helyi maker- és digitálisgyártó-közösségekre.

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás orvosi környezetbarát technológiák Afrika nyomtatóanyagok nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9612279689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása