HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Lánctalpon jár a betonnyomtató

ferenck 2016.12.19. 08:30

A Cybe Construction holland építőcég bemutatta egyenetlen tereppel is elboldoguló CyBe RC 3Dp lánctalpas mobil betonnyomtatóját. A vállalat szerint pontosan tankszerű szállítórendszere miatt könnyű használni építkezési helyszíneken.

Az építőipar a 3D nyomtatás egyik kibontakozóban lévő, bár igencsak gyerekcipőben járó területe. Digitális lerakó-rendszerekkel ma már épületek és más nagyobb szerkezetek is printelhetők. Az újgenerációs additív gyártógépek Kínától a Közel-Keleten és Európán keresztül az amerikai kontinensig egyre több helyen megtalálhatók.

lanctalp.jpg

A technológiának persze megvannak a gyenge pontjai is, például az anyagok viszkozitása miatt a gépek kevésbé pontosak, mint a műanyaggal vagy fémekkel dolgozó rendszerek. Emellett lassabbak, és a szükséges technológia és anyagok miatt drágábbak.

Az épületnyomtatás komoly mobilitási problémákkal is küszködik, nem véletlen, hogy leggyakrabban előre printelt darabokat szállítanak a helyszínre. Sok cég ezért kísérletezik mobil megoldásokkal.

lanctalp0.jpg

Az úttörő munkát a 2013-ban alapított CyBe Construction végezte el: gépük a világ első mobil betonnyomtatója. Könnyen lehet, hogy a nem-mobil R 3DP rendszeren alapuló RC 3Dp az a gép, amelyre az egész iparág várt. A fejlesztők tesztekre hivatkozva mondták el, hogy többek között magasabb falakat, támfalakat, padlót, szennyvízcsatorna-nyílásokat, zsalutatokat olcsóbban és gyorsabban (200 mm/sec, maximum 600 mm/sec) állítanak elő (a helyszínen), mintha hagyományos módszerekkel készítenék. A nyersanyag-szállításon is sok megspórolható és állítólag a termékminőség is jobb, plusz környezetbarátabb a technológia.

A printer nem meglepő módon Dubaiban fog bemutatkozni jövő tavasszal.

Címkék: beton épület épületnyomtatás Dubai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1912056189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása