A 3D ételnyomtatás felkapott téma, viszont tényleg gyerekcipőben jár még. A new yorki Columbia Egyetem kutatói, a mesterséges intelligenciával és 3DP-vel foglalkozó gépészmérnök-professzor Hod Lipson vezetésével a következő fázison, egy egészen speciális ételnyomtatón dolgoznak: minimalista és kompakt designjával nagyon mutatós szerkezet, de ennél is fontosabb, hogy nemcsak printel ételt, hanem főz is.
Tökéletesen passzol a kávéfőző és más konyhagépek mellé. A robotikus kart nyolc kisebb rekesszel szerelték fel, amelyekbe fagyasztott élelmiszer „patronok” tehetők.
Az eddigi bemutatókon ételek extrudálásán volt a hangsúly, a főzőmechanizmust most tökéletesítik. Infravörös melegítőegységet integrálnak bele.
A printert nem azért fejlesztik és nem is azért fogják használni, hogy a hagyományos főzési eljárásokat helyettesítse, hanem inkább nyitás új technikák és táplálkozási lehetőségek felé.
A fejlesztésben a New York székhelyű Nemzetközi Kulináris Központ is részt vett. Workshopokon tesztelték az összetevőket, új kombinációkat és textúrákat. A központtal való együttműködés komoly segítséget nyújtott, gasztronómiai szakértelemmel egészítette ki Lipson és társai technológiai megközelítését. A gasztroszakértők szerint a printer főként kórházakban, bölcsődékben lehet különösen hasznos.