HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szárnyas fejvadász ihlette érzelemdetektor

ferenck 2016.05.17. 11:30

A legendás Szárnyas fejvadászban (1982) az úgynevezett Voight-Kampff géppel mérték gyanús személyek érzelmi reakcióit, és döntötték el róluk, hogy replikánsok, vagy sem. A film 2019-ben játszódik, azaz már csak három év, és nagyon úgy tűnik, hogy a felvázolt disztópia nem válik valóra, a technológia is mintha lassabban és másként fejlődne, viszont a londoni University College (UCL) egyik kutatócsoportja úgy gondolhatta: talán mégsem.

Megihlette őket a Voight-Kampff masina, és terveztek, nyomtattak egy érzelemdetektort. Az egyelőre még nem működő fejlesztés a filmhez hasonló filozófiai kérdéseket vet fel: például gépeket hozunk létre érzelmeink feltérképezésére, kimutatására.

erzelemdetektor0.jpg

A projektben a Lancaster Egyetem designfikcióval foglalkozó szakemberei szintén részt vesznek. Képzeletbeli forgatókönyveken keresztül tanulmányozzák a társadalom lehetséges jövőit, amihez az érzelemdetektort is használják.

A gép annyira valósnak tűnik, hogy egy amerikai filmvállalat megörökítette a fejlesztési folyamatot – árulta el a Lancaster Egyetem egyik kutatója.

erzelemdetektor.jpg

A kamerából és fülhallgatóból álló eszközzel elvileg a bőr rezgéseit, szívverést és pupillatágulást lehet mérni. Főként online randikhoz használnák, meg lehetne állapítani, hogy személyek mennyire értékelik hasznosnak, hasznosnak értékelik-e egyáltalán internetes légyottjaikat. Ha a szerkezetet komolyan gondolják, könnyű lesz okostelefonos vagy tabletalkalmazást írni hozzá.

A kutatók szerint a valóságban is efféle technológiák felé tartunk. Ők csak arra vonatkozóan tesznek fel kérdéseket, hogy van-e helyük a társadalomban, és milyen területeken hasznosulhatnak. Technikailag lehetségesek, viszont a morális oldalról sem szabad megfeledkeznünk – sugallják.

Az érzelemdetektort az eheti CHI (Számítógép-ember interakció) 2016 konferencián mutatják be a kaliforniai San Joséban.

Címkék: jövő film műszerek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr998722034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása