HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Első 3D modellezési lépések tanároknak, diákoknak és minden érdeklődőnek

FreeDee 2016.02.08. 12:36

Február 26-ig nyitva áll iskolai 3D nyomtató pályázatunk, melyen 10 db szerencsés és kreatív magyarországi iskola a világ egyik legnépszerűbb 3D nyomtatójával, egy MakerBot Replicator 2-vel lesz gazdagabb, egy pedig a fődíjat, egy MakerBot Replicatort vihet "haza". Fontosnak tartjuk, hogy olyan helyre kerüljenek a nyomtatók, ahol kihasználják őket és valóban változást hoznak a tanulók életében, azonban azt is szem előtt tartjuk, hogy az előzetes 3D modellezői, 3D nyomtató szakértelem hiánya ne jelentsen visszatartó erőt a jelentkezőknek.

Ezért a célért kétféle módon igyekszünk tenni. Először is minden nyertes iskola 1 tanára a 3D Akadémián díjmentes 3D nyomtatás képzésben részesül. Másodszor pedig igyekszünk a csatornáinkon minél több hasznos, közérthető tudásanyagot és tutorialt közzé tenni. Ebben a bejegyzésben álljon most itt egy lista olyan 3D modellezői szoftverekről, amelyek használata nagyon könnyen elsajátítható, és amelyekkel a leggyorsabban beilleszthetjük a 3D nyomtatást a különböző tantárgyak anyagába, mint izgalmas, gyakorlatias, tapasztalati úton való tanulási módszert. Fontos tudni, hogy háromféleképpen hozhatunk létre vagy szerezhetünk be 3D nyomtatható modelleket, ezek a 3D szkennelés, a letöltés és a 3D modellezés. A lenti lista az utóbbi két módszerhez kapcsolódó alkalmazásokat vonultat fel.

  1. Leopoly.com
    A magyar fejlesztésű Leopoly egy online ’gyurmázó’, személyre szabó program. Rengeteg izgalmas, trendi és hasznos tárgyból kiindulhatunk, amelyeket utána a Leopoly platformján ezerféle eszközzel alakíthatunk, gravírozhatunk, formázhatunk, sőt színezhetünk is. A kész alkotások 3D nyomtatható formátumban letölthetők vagy a felületen keresztül meg is rendelhetők olyan anyagból, amilyenből megálmodjuk. Inspirációszerzésre, 3D modellezéssel való ismerkedésre, az első nyomtatott tárgyaink megtervezésére egy igazán remek eszköz.
    leopoly_2.jpg
  2. Thingiverse Customizers
    A leggyorsabb sikerélményt talán a Thingiverse személyre szabható designjai adhatják. Az első osztálytermi feladatok egyike lehet, hogy mindenki válasszon a Thingiverse online alakítható modelljei közül valamit, ami feldobná az osztálytermet vagy segítené az osztály életét valahogyan. Utána a fiatalok ezeknek a tárgyaknak néhány paraméterét meg tudják változtatni egy nagyon egyszerű kezelőfelületen. Érdekes lehet átbeszélni, hogy hogyan és miért változtattak az eredeti formán, miért lett szebb vagy felel az meg így jobban a funkciójának. Néhány példa:
    1. Osztályképből 3D nyomat
      Ezzel az alkalmazással könnyedén 3D nyomtathatunk olyan képet egy digitális fénykép alapján, mely a fény felé tartva az eltérően nyomtatott anyagvastagság miatt válik láthatóvá.
    2. Kémcső tartó a kémia laborba
      Ha pedig már kémia, akkor ezen a linken a kristályosodással is kísérletezhetünk.
    3. Csillagok, csillagok, mondjátok el nekem…
      …miért ne nyomtatnálak ki titeket 3D-ben? Ehhez a projekthez érdemes foszforeszkáló nyomtatószálat beszerezni.
    4. Lego kockák
      Ha valaki ezt az alkalmazást választja, jó alkalom lehet arra, hogy felhozzuk és megvitassuk a tanulókkal a szellemi tulajdonjogok, szabadalmak kérdését.
    5. Névtáblák ikonokkal
  3. Tinkercad
    A Tinkercad egy ingyenes, internet-alapú, barátságos és könnyen kezelhető program, ami ideális az első 3D modellezői lépések megtételéhez. A fejlesztők javaslata szerint Chrome és Firefox böngészőkben a legoptimálisabb a működése. Első lépésként a ’Learn’ szekcióban kitapasztalhatjuk a program alapjait, majd a több mint 4 millió elérhető modellből választva, azokat változtatva gyakorolhatunk. Az osztálynak létre lehet hozni egy közös profilt, amibe mindenki beléphet és megkezdheti a tervezést. Átlátható ’drag and drop’ kezelői felületével hamar megérthetők a 3D tervezés alapjai. A tervezés a ’Create new design’ kék gombjával kezdhető meg. Vicces apróság, hogy a Tinkercad automatikusan ad egy őrült nevet a projektünknek, amit később természetesen megváltoztathatunk.
    tinkercad_1.jpg
  4. Meshmixer
    A Meshmixer is egy hihetetlenül felhasználóbarát, ingyenes, offline program, rengeteg beépített design elemmel (például különböző karok, fülek és más testrészek armadája), amelyeket könnyedén kombinálhatunk a saját terveinkkel. A 3D Akadémia óráin is szoktuk alkalmazni például a tanulókról készített 3D szken fájlokkal való játék során, de a 3D nyomtatott Béla és Jenő is így született.
    Ez a program is kifejezetten 3D nyomtatásra optimalizáltan lett fejlesztve és ezzel kapcsolatos funkciói közé tartozik, hogy lehet benne ellenőrizni egy 3D modell nyomtathatóságát, össze tud olvasztani különálló .stl fájlokat és saját tartószerkezeteket generálhatunk vele a modellünk túl kicsi dőlésszöggel rendelkező részei alá. Tutorialokból pedig itt sincs hiány, a saját oldalukon is találhatunk egy alapos gyűjtést, de népszerűségének köszönhetően a YouTube is teli van megoldásokkal a felmerülő ötleteinkre.
    meshmixer.jpg
  5. Sculptris
    A Pixologic által fejlesztett Sculptris egy szobrászkodó szoftver, lényegében a Leopoly offline alternatívája. Ha a gépre letöltött alkalmazásokat preferáljuk, akkor a Sculptris egy izgalmas és akadálymentes belépő a digitális szobrászkodás világába. A Sculptris-szal való ismerkedést érdemes a különböző ecsetekkel való kísérletezéssel kezdeni. A kiinduló pontunk egy gömb digitális agyag, melyből ezekkel az ecsetekkel fogunk új formákat létre hozni. Főképp organikus modellek létrehozásánál hasznos. Az sem elhanyagolható, hogy a Sculptris kiismerése után a lelkes felhasználók a megszerzett tudásukkal könnyedén átnyergelhetnek a Pixologic haladóknak kifejlesztett, díjnyertes ZBrush szoftverére.
    sculptris.jpg
  6. 123D Design
    Az 123D Design az AutoDesk ingyenesen letölthető, kifejezetten 3D nyomtatáshoz fejlesztett szoftvere. Olyan szilárdtest modellező szoftverről van szó, amely alapvető formákra alapozza a 3D tervezést. Minden olyan projektnél nagy hasznát vehetjük, ahol fontosak a pontos méretek vagy több, egymáshoz illeszkedő tárgyat szeretnénk tervezni.

  7. OpenSCAD
    Az OpenSCAD már egy haladóbb alkalmazás, ahol nem a rajzoló programokhoz hasonlóan járunk el, hanem parancssorok használatával, azaz programozva 3D tervezünk. Izgalmas módja lehet annak, hogy bemutassuk a tanulókat a programozásnak, miközben a 3D nyomtatásnak köszönhetően kézzel fogható tárgyak lesznek a kódsorok eredményei. Az OpenSCAD egy egyszerű leíró programnyelvet használ, amely bármely korosztály számára könnyen elsajátítható mindenféle előzetes programozói ismeret nélkül is.
    Az interdiszciplinaritáson túl nagy előnye a kóddal való 3D tervezésnek, hogy kipróbálhatjuk a parametrikus modellezést. A parametrikus tervezés azt jelenti, hogy a kód által leírt modellünk egyes tulajdonságait kedvünk szerint változtatva kapunk új formát. Az iteráció és a kísérletezés ilyen módon nagyon könnyű és gyors folyamat.
    openscad.jpg
  1. +1 netfabb basic
    Ha pedig már nyomtatásra szánjuk az elkészült modellünk, akkor a netfabb basic egy remek eszköz arra, hogy 3D nyomtatás előtt ellenőrizzük a fájlt és megtisztítsuk az esetleges hibáktól. Nincs más teendőnk, mint az Automatic Repair gombra kattintani és a program magától megkeresi és kijavítja a azokat hibákat, amelyek megakadályoznák a modell 3D nyomtatását, úgy mint befoltozza a lyukakat, eltünteti a duplikációkat, tisztítja a topológiát és egy irányba rendezi a normál vektorokat.

 

Bízunk benne, hogy elég felfedezni valót gyűjtöttünk össze így egy alkalomra és ihletet is adtunk néhány projekthez. Aki pedig még nem tette meg, őt ezúton is buzdítjuk arra, hogy mindenekelőtt pályázzon az intézményével egy 3D nyomtatóért a versenyünkön, valamint töltse le a MakerBot in the Classroom tankönyvet a további iskolai projekt ötletekért.

iskolaipalyazat.jpg

Címkék: oktatás 3D modellezés Thingiverse Autodesk Tinkercad meshmixer Leopoly sculptris openscad netfabb

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr758360892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása