HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatás ultrahanggal

ferenck 2016.01.20. 08:30

Relatíve rövid ideje használnak egyetlen nyomtatási folyamatban több extrúdert és anyagot. Ezek az újítások tették lehetővé, hogy különféle matériák legyenek egy nyomatban. A Bristol Egyetem kutatói egy lépéssel előrébb mentek – új módszerükkel kompozitanyagok printelhetők 3D-ben.

A módszer lényege, hogy ultrahanghullámokkal pozícionálnak többmilliónyi apró erősítő rostot, amelyek mikroszkopikus méretű erősítőalappá állnak össze, jócskán masszívabbá téve az anyagot. Ezt követően a mikroszerkezetet az epoxigyantát kezelő fókuszált lézersugárral teszik a helyére.

Az ötletet milliónyi apró rosttal kevert folyékony polimer nyomtatása adta. Az anyag például apró fúvókával juttatható el az óhajtott helyre. A tárgy printelése innentől ugyanúgy rétegről rétegre történik, mint a többi 3DP folyamatnál.

ultrasound.jpg

A legnagyobb kihívást a parányi rostok korrekt mintákba rendezése jelentette, mert csak így tudnak megerősíteni kompozitanyagokat. A kutatók rájöttek, hogy ultrahanghullámokkal a szálak pontosan elrendezhetők a polimeren belül.

A másodpercenként 20 milliméter nyomtatási sebesség a hagyományos printerek tempójával vetekszik. Egyszerű, de módosított gépet használtak hozzá. Az új rendszeren belül lényegében bármilyen típusú, méretű és formájú rost használható. Terméktervezők nyugodtan kísérletezhetnek okos anyagokkal is.

A fejlesztés az első példa a belső mikroszerkezetek eloszlása feletti valósidejű kontrolra. Bonyolult szerkezeti elrendezésű prototípusok készíthetők vele.

A módszer anyagok megerősítése mellett egy csomó okosanyag-alkalmazásban is hasznosítható: például piezoelektromos részecskéket tartalmazó önjavító anyagokkal jobban megy az energiagyűjtés is. A nagy 3DP cégek valószínűleg nem csapnak le rá azonnal, de további teszteket és fejlesztéseket követően a gyártók dolgozhatnak vele.

Címkék: innovátorok nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr738286386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása