HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D képalkotás segíthet egy bizarr amerikai bűnügy megoldásában

ferenck 2015.12.30. 08:30

Az egyik legbizarrabb és leghátborzongatóbb 3D nyomtatással kapcsolatos esetben a pennsylvaniai rendőrség ismeretlen lefejezett nő fejéről készítetett az igazságügyi szakértő Michelle Vitalival mellszobrot, és próbálja azonosítani a 2014. december 12-én egy Pittsburghtől 20-25 kilométerre lévő erdőben talált fejet. Vitali az egyik legismertebb szakértő, az Egyesült Államokban és Spanyolországban is több ismert bűnügy 2D és 3D rekonstruálásában vett már részt.

Az áldozat minimum 50, de akár 60 éves is lehet. Fiatal fiú talált rá, a szemek helyén megmagyarázhatatlan módon kis gumilabdák voltak. Az egyik helyi rendőrfőnök szerint a bűnügy a szervkereskedelemhez kapcsolódhat. A lefejezés mellett még egy tény utal erre: a fejet bebalzsamozták. A balzsamozás nem orvosi iskolákban, hanem temetkezési vállalkozók által használt folyadékkal történt, ami arra utal, hogy a testet, de legalábbis a fejet ravatalozóból vagy hasonló helyről vitték el.

decapitated.jpg

A rendőrség szerint a fejet a testtől elválasztó személy tisztában volt azzal, hogy mit tesz. Az asszonyt nem ölték meg, szívrohamban halhatott meg, és már halott volt, amikor lefejezték, azaz az elkövetőt, ha megtalálják, nem gyilkossággal fogják vádolni.

Az élethű 3D másolattal először az áldozatot szeretnék azonosítani, de a rendőrséget a bűnös elfogásában is segítheti. Elmondták, hogy egyre növekszik a szerv- és testrész-kereskedelemmel foglalkozó feketepiac.

Az ismeretlen áldozat fejét Vitali professzor jelenlétében eltemették, és ha tavaszig sem sikerül azonosítani, Jane Doe nevet vésnek a sírkőre.

A 3D technológiák a közelmúltban többször tettek felbecsülhetetlen szolgálatokat a bűnüldözésben: esetek, bizonyítékok rekonstruálásánál, áldozatok azonosításánál. Más módszerekkel nem lehet olyan részletes képet, szobrot stb. készíteni akár régóta halott áldozatokról, mint a 3D képalkotással.

Címkék: bűnügy 3D modellezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr228209436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása