HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott lámpából hallókészülék

ferenck 2015.12.08. 08:30

Az elmúlt években jelentősen nőtt az egészségügyi célokra nyomtatott tárgyak száma: művégtagok, műtőeszközök stb. Valószínűleg kevés okozott akkora meglepetést, mint Bruno Vereecke belga tervező lámpája, amely új funkciójában nem látás-, hanem hallássérülteken segít.

A lámpát az Additív Tervezőversenyen ugyanis hallókészülékké alakították. A designereknek „ökológiailag felelős” darabokhoz kellett 3DP megoldást kidolgozniuk. A személyes okok miatt motivált Vereecke is részt vett rajta – felesége és fia is gyengén halló. Gépet akart tervezni, amely komoly segítséget nyújt nekik.

lampa1_2.jpg

Szokatlan vállalkozásba fogott: Fénynyelő nevű lámpát alkotott. Azért döntött lámpa mellett, mert a fény nagyon fontos a rosszul hallóknak. Lehetővé teszi ugyanis, hogy jól lássák az arcjegyeket, a száj pozícióját.

Lámpáját a családi élet központi helyszínéhez, az ebédlőasztalhoz találta ki. Nemcsak az arcot világítja meg, hanem a különféle irányokból érkező környezeti zajokat is szűri. Halláskárosultak így jobban tudnak arra koncentrálni, amire figyelni akarnak.

A lámpát több alkalommal, kifejezetten zajos közegekben is tesztelték, az eddigiek alapján a gyengén hallók átlagban 15 százalékkal jobban értették az elmondottakat.

lampa2_3.jpg

Vereecke munkája nagyon jó eredményt ért el a versenyen – hatvannál több résztvevő közül egyike lett a négy végső győztesnek. A zsűri szerint ezek a darabok szemléltetik igazán, hogy a 3DP sokkal több divathullámnál, élhetőbbé teszi környezetünket, világunkat.

A lámpa személyes igények szerint is kialakítható. Meghatározzuk például, hogy elsősorban milyen zajtípusokat szűrjön ki, majd azok szerint tervezik meg.

Vereecke jelenleg a gyártáshoz próbál anyagi támogatást szerezni.

Címkék: design lámpa orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr318147038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása