HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Agyhullámokkal irányított robotkar

ferenck 2015.06.03. 08:30

Egyre változatosabb formájú, méretű és rendeltetésű művégtagokat nyomtatnak világszerte. Az egyik teljesen mechanikus, a másikat bionikus szenzorok működtetik, és így tovább. Agyhullámok viszont egyiket sem, legalábbis eddig nem. A 19 éves coloradói Easton LaChappelle Anthromod nevű karja viszont pont így funkcionál: szenzorai nem izomtevékenységeken, összehúzódásukon, hanem a felhasználó agyhullámain alapulnak.

A fejlesztő hosszú évek óta foglalkozik robotikával, és egyáltalán nem tartja bonyolult dolognak kezek fejlesztését. Nem bonyolult, hanem drága a technológia. Itt jön képbe a 3D nyomtatás, amellyel drasztikusan csökkenthetők a költségek.

arm3.jpg

Rendszere úgy működik, mint az izomérzékelők: elektromos jeleket olvas és alakít át szoftveresen olvasható információvá – mintázatokat észlel és követ, majd konvertál mozgássá. Arcmimikán alapuló markolási technikákat, mintákat változtat meg, az azokat irányító agyhullámokból következtet arra, hogy összezárjuk, tapsolásra nyitjuk a tenyerünket stb.

arm1.jpg

A művégtagot nagyon egyszerű vezeték nélküli headsettel működtetni. Egyik alanyuk például tíz percig tudta minden megerőltetés nélkül irányítani a robotkart. Nagyon hamar, minimális tanulással sajátította el a használatát. A kart mozgató algoritmusok különféle opciókkal rendelkeznek, így kisebb vagy nagyobb tömeg sem jelent különösebb problémát.

LaChappelle az ötödik prototípusnál tart, mindet nyomtatta, és mindegyiket más alkalmazásra szánja. Lesz köztük távirányított is, amely veszélyes vegyi anyagokat hivatott kezelni. A telerobotikus rendszerhez a kézmozgást követő kesztyűt kell viselni, a gyorsulásmérő a csuklót és a könyököt, egy IMU (inertial measurement unit, tehetetlenségi mérőegység) szenzor a vállat és a bicepszet monitorozza. Az Anthromod vezeték nélkül juttatja el az adatokat a robotkarhoz, amely aztán egy az egyben lemásolja a felhasználó megnyilvánulásait.

arm4.jpg

A 3DP egyébként nemcsak az alacsony árak miatt kulcsfontosságú, hanem azért is, mert a hagyományosabb módszereknél sokkal több a tervezési lehetőség: emberszerű, teljesen személyre szabott, változatos alkalmazásokban – főként (értelemszerűen moduláris részekből álló) művégtagokban – hasznosítható tárgyak hozhatók létre olcsón. A teljes rendszer gyártási költsége nem több 600 dollárnál, és mivel az összes terv nyílt forrású, szinte bármely célnak megfelelően módosítható is. LaChappelle platformot akar kidolgozni e lehetőség jobb kihasználására.

Címkék: robot művégtag innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr357512730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása