HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Grafénalapú 3D szkenner

ferenck 2015.05.21. 08:30

A spanyol Oviedo Egyetem tudósai különleges, grafénalapú 3D szkennert fejlesztenek, amellyel többrétegű 2D-s felületek alakíthatók át 3D-s tárgyakká. A gép a frekvenciát „megsokszorozó” – alacsony frekvenciájú jeleket magasabb frekvenciájúvá módosító – grafén, a „közeljövő csúcsanyaga” miatt számít teljesen egyedinek. Annyiban hasonlít a többi szkennerhez, hogy egy csomó fényképet képes összekombinálni, a frekvenciák egyesítése viszont túlmutat az ismert 3D szkennertechnológiákon. Hatalmas potenciál rejlik benne, képfeldolgozó módszerekkel együtt használva, műalkotások könnyebben megérthetők vele, egyszerűbb azonosítani a hozzájuk használt matériák vegyi összetételét stb.

grafen1_1.jpg

Az egyes szkennelések egyesítése jelenti a legnagyobb technikai kihívást, mert automatikusan igazodniuk kell egymáshoz, és ha a pontosságuk meghaladja a 0,2 millimétert, akkor rosszul rekonstruálja a színeket.

A spanyol múzeumokban végzett első tesztek kifejezetten bíztatóak. Több évszázados festményekkel dolgoztatták, és különféle színrétegeket, egyes esetekben pedig rejtett számokat is azonosított, azaz titkokra derített fényt. Az árnyaltabb színvilággal a képek mélysége is jobban érzékelhető.

grafen2_1.jpg

A szkenner különösen restaurátoroknak lehet hasznos, ráadásul olcsóbb is (lesz), mint a jelenleg használt gépek. Kompaktabb és könnyebb is, azaz egyszerűbb múzeumokba és laborokba vinni.

Az elképzelések szerint öt éven belül kerülhet kereskedelmi forgalomba, de máris több innovatív alkalmazást terveznek hozzá, például okostelefonos kibővített valóság appal a múzeumlátogatók jobban megérthetnek festményeket.

Címkék: alkalmazások grafén 3D szkenner

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr667477086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása