HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott autó hasított egy kínai úton

ferenck 2015.03.26. 11:30

Az FDM technológiát számtalan területen használják, autókat viszont ritkán emlegetik az alkalmazások között. Játékautókat igen, belőlük rengeteget találunk a Thingiverse-en és máshol is, működő gépkocsiból viszont alig. Ezért számít szenzációnak, hogy a dél-kínai Hainan szigetén, a Sanya Si Hai 3D Technology nyomtatott egyet. A jármű neve Sanya, akárcsak a cégé, és a cégnek otthont adó városé.

A feltűnő színű Sanya kétszemélyes, könnyű észrevenni. Előtte más nyomtatott autók, például tavaly szeptemberben a chicagói Strati vagy 2011-ben az Urbee is ment már közúton, Kínában viszont ő az első.

hainan1.jpg

Köztudott, hogy a nagy autógyártók előszeretettel használják a 3D nyomtatást – általában prototípus-készítésre, egy-egy alkatrészhez, tesztelésre. Tömegtermelésre viszont nem szokás, arra egy ideig egész biztosan hatékonyabbak a hagyományos megoldások. Felmerül egy probléma is: az FDM printerek műanyag nyomtatószálai nem elég erősek belsőégésű motorok és alkatrészeik hatékony működéséhez. Ez azzal a következménnyel jár, hogy a nyomtatott autók motorjai kisebbek.

A Sanya motorja és összes tartozéka nagyjából 500 kiló, az autó csúcssebessége 40 km/h. A tapasztalatok alapján jól és biztonságosan működik, lehet vele utcán közlekedni. A gyártó szerint olcsóbb nyomtatott autót készíteni, mint hagyományos technológiával egy közepes méretű négyajtós járművet. Előbbi gyártási összköltsége 1770, utóbbié kb. 8 ezer dollár.

hainan2.jpg

A Sanya egy területen viszont mindenképpen világelső: egyhónapos tervezést követően csak öt teljes napig tartott a nyomtatás. Működő autót ilyen rövid idő alatt nem printeltek még.

Címkék: autó Kína

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr497304814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása