HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással gyorsítják fel a Sagrada Familia építési munkáit

ferenck 2015.03.25. 08:30

Antonio Gaudi 1882-ben kezdte el építeni egyszerre (neo)gótikus és art nouveau, pre- és posztmodern remekművét, a Sagrada Familiát. A világ egyik leghosszabb ideje tartó építészeti projektjét a tervek szerint a katalán zseni halála után 100 évvel, 2026-ban fejezik be. Ha így lesz, rácáfolnak a korábbi közvélekedésre, hogy Barcelona egyik ékköve vég nélküli work-in-progress…

A munkálatokat nemcsak a rendkívül összetett építészeti formák nehezítik, hanem az is, hogy Gaudi eredeti rajzainak, írásainak jó része megsemmisült a spanyol polgárháború alatt.

sagrada1.jpg

Egy másik tény viszont felgyorsítja: a templom konzorciumához tartozó technikai stúdió évekkel ezelőtt vásárolt két 3D nyomtatót, amelyek (már amennyire lehet) lehetőséget adnak az eredeti tervek követésére, valamint felgyorsítják és költséghatékonyabbá teszik a munkát. Utóbbi azért is fontos, mert a projektet kizárólag magánadományokból finanszírozzák.

Munkába állításukkal 12 óráig tart a bármikor megváltoztatható moduláris prototípusok nyomtatása, nagyobb tempóban készíthetők modellek, a printerek pontosabban dolgoznak, kevesebb a hiba és az anyagveszteség.

sagrada2.jpg

Elképzelhető az is, hogy a 3DP technológia jóvoltából 2026-nál előbb is elkészülhet a teljes Sagrada Familia.

A 3DP alkalmazása egyben sajátos tisztelgés is Gaudi zsenije előtt: 1882-ben hagyományos technológiával kezdték el építeni a monumentális templomot. Egy évvel később a minden újra fogékony Gaudi viszont sokkal modernebb megoldások mellett döntött. Ha élne, valószínűleg támogatná a 3D nyomtatást is…

Címkék: építészet világörökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr287301295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása