HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

PLA vagy ABS? Ez itt a kérdés!

ferenck 2014.11.26. 11:30

Ha van 3D nyomtatód, szeretnél egyet, vagy csak érdekel a 3D nyomtatás, akkor már rengetegszer hallhattad, akár tőlünk is, hogy egy nyomtató ABS-sel vagy PLA-val, vagy mindkettővel tud nyomtatni. Ilyenkor elkerülhetetlenül eljön a pillanat, amikor megfogalmazódik benned a kérdés, hogy mégis pontosan mit takarhatnak ezek a rövidítések és mi a különbség köztük.

plavsabs.jpg

Kezdjük a közös nevezőnél. Mind az ABS és a PLA hőre lágyuló műanyagok, azaz újra meg újra megolvaszthatók és formálhatók, kihűlve pedig megszilárdulnak. A sok más hőre lágyuló testvérük közül azért kerültek ki ők a 3D nyomtatás nyerteseiként, mert technikailag őket a legegyszerűbb filamentté (a feltekercselt formájuk, amit a 3D nyomtató kezelni tud) alakítani, nyomtatni és a belőlük létrehozott kész termékek tulajdonságai is optimálisak. A filamentté alakulás próbáján hasonlóan jól teljesítenek, a kézzel fogható különbségek ezután jelennek meg.

A tárolás során például mindkettőnek rosszat tesz, ha sokáig párás környezetnek van kitéve, azonban a PLA nemcsak társához hasonlóan nehezen nyomtathatóvá, buborékossá válik, hanem ki is fakul.

plavsabs4_1.jpg

Általánosságban az ABS egy erős műanyag, bajtársánál rugalmasabb, kevésbé törik, felülete puhább, könnyen csiszolható és megmunkálható. Emellett jó tudni róla, hogy oldja az aceton, így egy-két csepp segítségével egymáshoz ragaszthatunk két ABS darabot vagy fényes felületet varázsolhatunk modellünknek, ha acetonba mártjuk, vagy aceton gőznek tesszük ki a megfelelő ideig. Természetesen ilyenkor számolni kell bizonyos részletek elvesztésével is. A keménysége, rugalmassága, megmunkálhatósága és magasabb hőállósága miatt főleg a mérnökök kedvelik. Hétköznapi megjelenési formája a mindenki által ismert fekete műanyag vízcső, az autók lökhárítója vagy a lego.

plavsabs3.jpg

A PLA vegyi vagy biokémiai úton akár mezőgazdasági, illetve ipari melléktermékből, de megújuló nyersanyagokból is előállítható, ilyen nyersanyag például a krumpli, a cukorcirok, a kukorica, a búza, a cukorrépa vagy a cukornád. Ennek köszönhetően megfelelő körülmények között képes a biológiai úton történő lebomlásra, ezért környezetbarátnak tekintik. Az ABS-sel ellentétben festetlen formája áttetsző, amivel az anyagot festve lehet játszani és különösen szép tárgyakat létrehozni. Szintén megmunkálható, viszont keményebb, kevésbé rugalmas, alacsony ütőszilárdságú anyag. Emellett az alacsonyabb olvadási ponttal együtt jár, hogy sok esetben nem ajánlott a felhasználása, mivel akár az autónk szélvédője mögött is megolvadhat egy forró nyári napon. Ezzel ellentétben hidegállósága különösen jó (-25°C-on tartósan tárolható).

plavsabs2.jpg

Összefoglalva az ABS-t keménysége, rugalmassága, és magasabb olvadási pontja teszi a mérnökök, professzionális felhasználók által preferált választássá, míg a PLA inkább a designereknek, iskoláknak, otthoni hobbi alkotóknak kedvez széles színválasztékával, fényesebb hatású felületével és vetemedésre kevésbé hajlamos tulajdonságával, így könnyebb kezelhetőségével.

Címkék: ABS PLA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr486932167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása