HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Arcrekonstruálás 3D nyomtatással

ferenck 2014.10.28. 08:30

A 3D nyomtatás kifejezetten hasznosnak tűnik, amikor törvényszéki szakértők csontváz, csontvázmaradvány alapján akarják elképzelni, milyen lehetett az illető arca. A koponya az egyetlen referenciapont, a munkát végző, anatómiai, antropológiai és csonttani ismeretekkel rendelkező művésznek ez alapján kell dolgoznia. A bevált módszer szerint az arcot lépésről lépésre építi fel, úgy rétegezi az agyagot, mintha szövet lenne: izmok, porcok, inak és így tovább, mindaddig, amíg elkészül a bőrrel és az arcjegyekkel.

Arcrekonstruálásra különösen akkor van szükség, ha emberi maradványokat találnak, és meg kell állapítani, történt-e bűncselekmény. Az antropológia és a régészet egyébként szintén alkalmazza ezt a technológiát, például leletek korát próbálják azonosítani stb.

arc2_2.jpg

A legfőbb gond a koponya állapota: sokszor teljesen vagy részben szétroncsolódik munka közben, esetleg eleve nehéz bármit kezdeni vele. Az se ideális, ha az agyagrétegeket eltávolítják a kész és fényképen megörökített arcról. A munkát általában több művész végzi, az arcjegyek nehezen rekonstruálhatók, sokszor túl szubjektív, törvényszéki eljárásnál használhatatlan a végeredmény.

A floridai EMS viszont olyan 3D nyomtatásalapú megoldást dolgozott ki, amelyhez csak az elején kell koponya, nem kell tartani attól, hogy a munka folyamán megrongálódik.

arc1_2.jpg

Az EMS emberi maradvány azonosításában segédkeztek a Hillsborough megyei halottkém hivatalnak – a koponyát leszkennelték, a szkent agyaghasználatot utánzó speciális technológiával dolgozták fel. Rétegről rétegre haladva rekonstruálták az arcot, amit teljes színben és életnagyságban nyomtattak ki a Z Corp Z650 printerén. A nyomat pontosabb és megbízhatóbb, mintha a megszokott és elfogadott szabványmódszerrel készült volna.

Címkék: régészet bűnüldözés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr106838613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása