HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott élet a világűrben

ferenck 2014.06.02. 11:30

Az űrutazás nehezen kivitelezhető, nem praktikus, az egészségre is káros hatással lehet. Viszont sok tudós szerint az ember hosszútávú túlélése csak más bolygók gyarmatosításával, a világűr meghódításával lehetséges.

„Az űr felderítésének leginkább megvalósítható módja, ha más bolygókon nyomtatunk embereket. Űrruhás asztronauták helyett baktériumokkal érkeznénk” – elmélkedett egy májusi konferencián Adam Stelzner, NASA-mérnök.

Az ember genetikai információinak baktériumokba kódolása a kiindulási pont. Ha a baktériumok eljutnak más bolygókra, DNS-ünk alapján embereket lehet printelni belőlük. Megspóroljuk a veszélyes utazást.

urnyomtatas.jpg

Az ötletet a harvardi biológus Gary Ruvkun vetette fel először. A sok információ tárolására alkalmas baktériumok számítógépes memóriaként, egyfajta iPad-ként működnének.

De ki nyomtatna? Talán senki. Az egyik lehetőség, hogy a baktériumok érkezése utáni hosszú fejlődés eredményeként földszerűvé válna (terraformálódna) az adott bolygó. Robotok, 3D printerek a másik, a gyorsabb opció. A robotok valamilyen helyi anyagból készítenék el a genetikai információk alapján emberi lényeket nyomtató gépeket. De lehet, hogy maguk is tudnak majd nyomtatni, eleve úgy fejlesztik őket.

Stelzner és Ruvkun gondolatai egyelőre színtiszta spekulációk, sci-fi álmok: Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy emberi szervek már nyomtathatók. Az ötlet kivitelezéséhez nincs szükség fénysebességnél gyorsabb űrhajóra, végtelen mennyiségű energiára.

Realisztikusabb, mint az űrutazás – összegez Stelzner.

Címkék: sci-fi űrkutatás bio űrhajózás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr386249707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása