HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott hidrogél méregtelenítheti a vért

ferenck 2014.05.12. 14:30

A San Diegói Kaliforniai Egyetem kutatói emberi májról mintázott nyomtatható méregtelenítő eszközt fejlesztenek. Rendeltetése veszélyes toxinok eltávolítása a vérből. A sejtmembránokat károsító, azokban lyukakat kialakító, állati harapás, csípés és baktériumok általi fertőzéseknél kulcstényező toxinokat hidrogél nanorészecskék segítségével igyekszik csapdába ejteni.

Korábban már kimutatták, hogy a nanorészecskék hatékonyak az ilyen jellegű toxinok vérben történő semlegesítésében. Viszont, ha nem emészthetők meg teljesen, akkor kárt okozhatnak a májban.

hidrogel.jpg

A kutatók a nanorészecskékhez a máj szerkezetét és működését utánzó eszközzé összeálló hidrogél mátrixot nyomtattak. Magát az eszközt nem a szervezetbe juttatva akarják használni, hanem kívülről működne. Viszonylag nagy felületen érzékeli és csalja csapdába a toxinokat, semlegesítésükkor pedig piros jelzést ad ki. Az eddigi in vitro tesztek során sikeres volt. Működéséről még nem lehet többet tudni, az eszköz egyelőre csak proof-of-concept.

A 3D nyomtatás használata működő nanorészecskék biokompatibilis hidrogélbe „ágyazásához” teljesen új elképzelés. Mivel a technológia személyre szabható, valószínűleg komoly hatással lesz a méregtelenítő eljárások fejlődésére, ösztönözni fogja mainál hatékonyabb műszerek előállítását.

Címkék: bio orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr466152215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása