HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kétdolláros mikroszkóp

ferenck 2014.04.29. 14:30

Sok hagyományos lencsét ma is úgy készítenek el, mint Isaac Newton korában: lapos üveglemezt ívelt alakúra csiszolnak és políroznak. Másokhoz modernebb módszereket használnak, például gélszerű formákat öntenek ki. Mindkét megoldás hátránya, hogy drága és bonyolult.

Ausztrál kutatók viszont kidolgoztak egy eljárást, amellyel nagyon olcsó lencsék hozhatók létre. Abból indultak ki, hogy egy csepp átlátszó folyadék képes megtörni a fényt, és lencseként működik. De vajon mennyire hatékony? Sütőben 70 fokra felmelegített és lencseszilárdságúra keményített, a folyamat végére az óhajtott formára alakított gélszerű szilikon-polimer (polidimetilsziloxán, PDMS) cseppekkel bebizonyították, hogy az. Minél több PDMS cseppet használtak, annál jobb lett a néhány milliméter vastag lencsén keresztül látható kép minősége. Kedvezők a paraméterek: maximális nagyítása 160-szoros, felbontása az átlagmikroszkópok fele, előállítási költsége viszont sokkal, de sokkal alacsonyabb.

mikroszkop1.jpg

Módszerükkel okostelefont bőrbetegségek, például melanóma felderítésére alkalmas mikroszkóppá változtató lencsét nyomtattak. Míg egy közönséges dermatoszkóp 500 dollárba vagy többe kerül, addig a telefonváltozat kettőből kijön. Dermatoszkópként és mobil-kiegészítőként is akarják forgalmazni, pár hónap múlva már meg lehet vásárolni. Bőrvizsgálaton kívül például mezőgazdák figyelhetik vele, hogy növényeik fertőzöttek vagy sem. Kutatók, diákok, gyerekek szintén használhatják.

Címkék: mezőgazdaság orvosi mikroszkóp okostelefonok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr326096871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása