HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Biotoll

ferenck 2013.12.09. 11:30

Az ausztráliai Wollongong Egyetem kutatói különleges biotollat fejlesztettek. Az őssejt-kutatás és a „polimer-kémia” eredményeit közös nevezőre hozó készülék segítségével orvosok sebészi beavatkozás közben dolgozhatják ki a sérült vagy beteg csontokat „korrigáló” személyre szabott mini-beültetéseket.

biotoll1.jpg

A 3D nyomtatással készült biotoll felgyorsítja csontok és porcok regenerációját. Működési elve hasonló az additív gyártáshoz: a biopolimeren belsejében rétegről rétegre történik a sejtanyagok elhelyezése. Algakivonattal kezdődik, azt kívülről védő zselés réteggel folytatódik. Az orvos ezt az anyagkombinációt nyomja a tollfejből a sérült csontfelületre, majd rajzolásra emlékeztető mozdulatokkal juttatja a csontba. Megfelelő sejtekkel akár működő ideg- vagy izomszövetté fejlődő szövetek is helyettesíthetők. Az sejteket tartalmazó anyagot a körülötte lévő polimer szilárdítja meg.

biotoll2.jpg

Jelenleg a sejtanyag optimalizálása folyik, a prototípust hamarosan tesztelik egy Melbourne környéki kórházban. Például őssejtekből fognak térdporcot létrehozni.

Címkék: orvosi biopolimer nyomtatótollak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr395682001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása