HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

London 3D Printshow 2013 – Divat és 3D nyomtatás

ferenck 2013.11.15. 11:30

November 7. és 9. rendezték Londonban a 3D Printshow-t, amelyen a FreeDee is jelen volt. Beszámolónk első részében Kurucz Andrea, brandmenedzser osztja meg tapasztalatait és fényképeit.

andi01.jpg

A Printshow-n mennyire volt reprezentálva a divat, milyen újdonságokat láttál ezen a téren?

Komolyan vették a show szervezői, hogy ez a technológiai forradalom a divatra is nagy kihatással van. Az idei kiállításon már kiállítóteret és nívós divatbemutatókat is szerveztek.

A 3D nyomtatás még több szabadságot enged a formák kibontakozásának, mint a hagyományos technológiák. Újdonság, hogy a parametrikus formák sokkal könnyebben integrálhatók. A számítógépes modellezéssel egyszerűbben tervezhetők, variálhatók, és ezáltal formavilágukban egyedibb alkotások születhetnek.

andi11.jpgandi09.jpg

A divattervezés a 3D nyomtatás egyik „előretolt bástyája.” Érzékelhető volt ez a tendencia, és ha igen, miben nyilvánult meg?

Az ékszerek és a kiegészítők törik az utat a divat számára. A show majdnem összes standjának bemutató darabjai között megjelentek. Ezek a tárgyak méretükből adódóan gyorsan nyomtathatóak, illetve 3D modellként könnyen variálhatóak. Ez okozza, hogy sokan próbálják ki milyen a technológiával saját tervezésű tárgyat alkotni, viselni.

A 3D nyomtatás újfajta divatirányzatot tesz lehetővé, amire az egyéni tervezők mellett már érezhetően egyre több divatházban és divatiskolában szakosodnak. Munkásságát nézve személyes kedvencem az Alexander McQueen-nél dolgozó Natasha Fagg, aki ruháiban a kézi hímzéssel vegyíti a 3D nyomtatás tech világát.

andi12.jpgandi04.jpgandi05.jpg

Milyen nyomtatóanyagok domináltak ezen a területen, vannak-e új – kifejezetten divatspecifikus – anyagokra vonatkozó elképzelések?

A nyomtatóanyagok közül jellemzően fotopolimereket vagy az ABS-t használják különböző technológiákkal. Az előbbivel sokkal részletgazdagabb felület készülhet, és már nyomtatás során is színezhető, viszont sok fajtája jóval törékenyebb mint az ABS.

A show-n most nem volt, de a nylonnal kevert rugalmas polimerek is elterjedőben vannak, és várhatóan a 3D ruhagyártás alapjává válnak.

andi06.jpgandi07.jpgandi08.jpg

Milyen tapasztalataid voltak az ékszer- és a cipőnyomtatással kapcsolatban?

A cipők főleg anyaghasználatukban és magasságukban szélsőségesek.  Az ékszereknél, kiegészítőknél sok a kombináció a természettel, állatvilággal. Nemcsak anyagában (bőr, toll) hanem motívumvilágában is (Poszeidón hálója, sas fejdísz, állattrófeás táskák stb.).

Az ékszerkészítésben mindenképp mérföldkőnél tartunk, főleg hogy a szakma a fémnyomtató gép megjelenésével egy újabb lépcsőt ugrott.

andi02.jpgandi03.jpgandi10.jpg

Címkék: divat ékszer cipő fotopolimer ABS FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr915635239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása