HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Sikeres átültetések nyomtatott csontokkal

ferenck 2013.08.15. 14:30

A csontok az emberi testben változatos funkciókat betöltő merev szerkezetek. Károsodás esetén a test más részéből, esetleg halott személytől származó csonttal, kerámiákkal, fémvegyületekkel helyettesíthetők. Az első megoldást a használható csontok száma korlátozza, a másik háromnál pedig fennáll az a veszély, hogy a szervezet ellenáll, kilöki magából az idegen anyagot.

A Kyoto Egyetem Orvosi Kara bejelentette, hogy 3D nyomtatótechnológiával alacsony (párezer yennyi; 1000 yen 10 amerikai dollár) költségen létrehoztak mesterséges csontokat, és nyaki porckorongsérvben szenvedő négy betegen el is transzplantációs műtétet. A műtét után a tünetek (zsibbadás stb.) enyhültek.

kyoto.jpg

A betegek nyakáról MRI és CT szkenneléssel készítettek képeket, majd a tervrajzokat kinyomtatták. A vékony titánpor-rétegekből álló csont tökéletesen illeszkedett a sérült testrészhez. Vegyi és hőkezelést követően át is ültették a nyakba.

Az Egyetemen a koponya, a combcsont és a gerinc részeit is kinyomtatták. A kutatók szerint a mesterséges csontok csontrákos betegeken is segíthetnek. Az új technika különösen a bonyolult 3D szerkezetű csontok, például a medence másolatának elkészítésekor előnyös.

Címkék: tudomány orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr435460723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása