HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Neofuturista ruhák a jövő tömegsportjához

ferenck 2013.08.09. 11:30

Yuima Nakazato, az egyik legeredetibb japán divattervező a Stratasys többféle anyaggal dolgozó (multi-material) Objet500 Connex gépét használta július 25-én Tokióban bemutatott 2014-es kollekciója kivitelezéséhez.

A 28 éves alkotó az antwerpeni Királyi Képzőművészeti Akadémián végezte tanulmányait, első bemutatójának Párizs adott otthont 2009-ben. Azóta több díjat nyert, hírességek rendelnek tőle, például Lady Gagának és Fergie-nek is tervezett már fellépő-ruhát.

nakazato4.jpg

Legújabb kollekciója cyberpunk és más kortárs sci-fik ihlette neofuturista koncepción alapul: „motorkerékpáros fiatal utcai punkok földalatti homokstadionban kosárlabdaszerű meccset játszanak.” Nakazato ehhez a képzeletbeli sporthoz álmodott ruhákat. A „ruha a test kiterjesztése” gondolatot tökéletesen szemléltető, az emberi izmok képeit és „számozását” kombináló különös – kötényféle – felsőket CAD programmal és 3D nyomtatással dolgozta ki.

nakazato3.jpg

A tervezésben résztvevő Sun Junije elmondása szerint izomrostok modellezésével kezdték, majd a nyomtatás következett. A ruhák egyes részeinek puhaságát, rugalmasságát a gumiszerű és átlátszó anyagok szimultán printelése tette lehetővé. Ezután jött a színezés.  

„Az Objet500 Connex nélkül lehetetlen lenne ilyen bonyolult geometriai formákat ennyire rövid idő alatt elkészíteni. Tökéletes az efféle kreatív, iteratív gyártáshoz” – jelentette ki Sun.

nakazoto1.jpg

Nakazato egyetért vele. A 3D nyomtatás forradalmasítja a divattervezést, a jövő anyagaival bármilyen ruha, relatíve rövid időn belül elkészíthető, az alkotókedvnek csak a fantázia szab határt – véli.

nakazoto2.jpg

„Többször kaptam már sürgős megrendelést az Egyesült Államokból. A megrendelő elvileg akár azt is mondhatná, hogy aznap küldjem el a ruhát, mert a másnapi gálára kell neki. Jelenleg nem lehet eleget tenni az ilyen kéréseknek: a ruha elkészítése, Tokióból Hollywoodba szállítása több nap. A jövőben viszont elég lesz e-mailben elküldeni a tervfájlt, amit kinyomtat, és a gálán a ruhában pompázhat” – prognosztizál az alkotó.

Címkék: sci-fi divat innovátorok Japán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr495452542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása