HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Yoda fejen áll

ferenck 2013.08.05. 08:30

Nyomtatott tárgyak belső geometriájának szinte csak a tervező fantáziája szab határt. A technológiának ezt az előnyét inkább félig üreges, és nem teljesen szilárd szerkezeteknél használják ki: kevesebb anyag kerül felhasználásra, kevesebb vész kárba, az egyensúlyi állapot viszont sok esetben távolról sem tökéletes, a játékfigurák orra buknak, nem állnak meg talpukon és így tovább. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETF) Interaktív Geometria Laboratóriumának kutatói viszont kikísérleteztek egy olyan megoldást, amellyel az additív gyártás belső geometriai lehetőségei jobban hasznosíthatók, bármely nyomtatott tárgy egyensúlyi helyzetben tartható.      

A nagyközönség számára egyelőre még hozzáférhetetlen Make It Stand optimalizáló alkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználó tetszőleges modellen módosíthasson, és a tárgy súlypontja garantálja a tökéletes egyensúlyt. Kijelöljük az adott objektum egyensúlyi pontjait, hogy hol legyen az alapja, aztán hozzáadunk néhány stabilizáló pontot. Az algoritmus üregesíti a tárgy egyes részeit, majd e pontok alapján kezeli a felületeket. Így éri el az egyenletes tömegeloszlást, hogy például egy nyomtatott minirobot „aládúcolás” nélkül is megálljon a saját lábán. A tárgy külseje csak minimálisan változik, nem tér el a tervező eredeti elképzelésétől.

makeitstand1.jpgKépzeljük el, hogy fejen álló Yoda szobrot akarunk nyomtatni. A Make It Stand a modell egyes belső részeit üregessé teszi, más részeket viszont megszilárdít. Yoda fejét kicsit széthúzzuk, de csak annyira, hogy a megkívánt tömegeloszlás lehetővé tegye a fejenállást. A változás minimális, észre sem vesszük.    

A kutatók több kísérlet során bizonyították az alkalmazás hatékonyságát – karaktermodellekkel, közönséges tárgyakkal és többféle alapokon nyugvó objektumokkal egyaránt dolgoztak, köztük nem egy olyannal is, amelynél különösen nehéz volt létrehozni az ideális egyensúly feltételeit.

Eddig kizárólag egyetlen anyagból álló modellekkel próbálkoztak, de elárulták, hogy a módszer általánosítását tervezik, és alkalmazható lesz különböző anyagokra is. A felületek még minimálisabb deformációja a sűrűség és a tömegeloszlás koordinátáinak módosításával lenne elérhető, csakhogy a jelenlegi nyomtatótechnológiák korlátai miatt ezzel inkább csak kísérleti szinten szándékoznak foglalkozni.

Címkék: szoftver alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr715444934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása