HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

OpenFab

ferenck 2013.07.25. 08:30

A 3D nyomtatás hardverszinten különböző anyagok összekeverésére és végtermékként változatos tárgyak készítésére képes jelenleg. Csakhogy a komplex, többféle matériát tartalmazó objektumokat generáló hardverrel ellentétben, a nyomtatási folyamatot megalapozó programok lassúak, körülményesen kezelhetők.

Göröngyöket, színátmeneteket és más bonyolult részleteket tartalmazó komplex felületek gyártásához a programnak a tárgy nagyon nagy felbontású, gyakran több petabájtnyi adatból álló modelljét kell létrehoznia. Ekkora adatmennyiség tárolása és feldolgozása viszont még a legmodernebb programoknak is problémát okoz.

specfab1.jpg

Az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának egyik kutatócsoportja ezeket a kérdéseket figyelembe véve, különféle anyagokból álló bonyolult szerkezetek gyártására alkalmas szoftverarchitektúrát fejlesztett. Az OpenFab megkönnyíti új anyagok tervezését és nyomtatását, a tervezett tárgy tulajdonságainak folyamatos megváltoztatását. A felhasználó módosíthat a darab állagán, ha akarja az egyik végén kemény, a másikon pedig hajlítható, összenyomható lesz.

specfab2.jpg

Élethű objektumokhoz az anyag összetevőit, állagát, színét, érintésre történő reakcióját és még sok más tulajdonságát hajszálpontosan kell specifikálni. A bonyolult folyamatot leegyszerűsíti a programhoz kidolgozott, algoritmusokat generáló Spec2Fab módszer. A Spec2Fab – a nyomat minden egyes részére vonatkozó egyértelmű specifikációk és az összes lehetséges kombináció tesztelése helyett – a tárgyat könnyebben feldolgozható részekre bontva csökkenti az opciók számát, majd automatikusan meghatározza az összetevő anyagokat. Az algoritmusok pedig nagymennyiségű nyomtatható tárgyat modelleznek.

specfab3.jpg

A programcsomag jól működik, eddig többféle tárgyat, borostyánba szorult lepkét, lyukacsos mackót stb. terveztek és nyomtattak vele.

Címkék: szoftver innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr715423572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása