HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D4AgDev: afrikai mezőgazdaság és a 3D nyomtatás

ferenck 2013.07.11. 08:30

Éhezőkön egyelőre még nem segített a 3D nyomtatás, de a helyzet változni fog: nemzetközi humanitárius szervezetek 3D4AgDev néven indított kutatási programja az Afrika Szaharától délre lévő országaiban élő, mezőgazdasági tevékenységet folytató nők helyzetén kíván 3D nyomtatással javítani.

Az ezen a területeken mezőgazdasági munkát végző személyek túlnyomó többsége nő. Szinte alig férnek hozzá alapvető eszközökhöz, az emberi erőforrás feladatait leegyszerűsítő gépekhez pedig még annyira sem. Magyarán: általában kézzel dolgoznak.

afrika1.jpg

Felhasználói innováció

A Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatását is élvező 3D4AgDev kezdeményezés egyik motorja, az Galway Ír Nemzeti Egyetem e területre specializálódott csoportot alakított; céljuk a 3D nyomtatást eljuttatása az afrikai kistermelő nőkhöz. A gyors prototípuskészítéssel, 3D nyomtatással megvalósítandó „felhasználói innováció” (user-led-innovation) jegyében el akarják érni, hogy az érintettek megtervezzék, a helyi körülményekhez alakítsák munkaeszközeiket.

A felhasználói innováció lényege, hogy a terméktervezés során főként a véghasználók véleményére, ismereteire és körülményeire támaszkodnak. Hiába tűnik mindez evidenciának, a hagyományos gyártás másként működik – tömegtermelésnél ritkán vesznek figyelembe speciális feltételeket. Egyszerűen ellentétesek a költséghatékonyság elvével.

afrika2.jpg

A maker kultúra afrikai alapjai

A programot Tanzániában kezdik. Az érintettek is részt vesznek leendő munkaeszközeik megtervezésében, majd kinyomtatják a prototípusokat. Csak kis részük – lapátok, csíráztató készülékek stb. – készül műanyagból, a többi prototípus késztermékké formálása helyi kovácsokra vár majd.

A munkaerőt jobban kímélő eszközök elterjedése előreláthatólag rendkívül pozitív következményekkel jár: magasabb terméshozam, nőnek a bevételek, több idő marad más tevékenységekre, csökken a gyermekmunka. A vidéki nők társadalmi helyzete szintén megváltozik. A vállalkozásorientált „maker” kultúra, a „csináld magad” (DIY) kezdeményezések technológiaorientált „kiterjesztésének” elterjedésével Afrika elmaradott térségeiben is komoly impulzusokat kaphat a mezőgazdasági innováció.

Címkék: csináld magad mezőgazdaság Afrika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr865399407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása