HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Polipokról mintázott vízalatti meghajtó-rendszer

ferenck 2013.07.03. 08:30

A mai csúcstechnológia – robotika, gépgyártás stb. – egyre gyakrabban használ fel biológiai mintázatokat. A Fraunhofer Intézet kisebb vízi járművekhez, vízisport-eszközökhöz (jet ski, scooter, szörfdeszka stb.) tervezett csendes meghajtó-rendszere is ezt a trendet példázza: a rendszert a legintelligensebbnek tartott gerinctelen állatok, polipok és tintahalak, „a tenger bölcseinek” egyszerű, de hatékony mozgása alapján készítik.

polip.jpg

Az állatoktól ellesett meghajtás alapelveit a kutatók vízalatti aktuátorokra alkalmazták: a négy elasztomer (elasztikus, azaz rugalmas polimer) golyó belső mechanikája a víz „pumpálásával” éri el a kívánt hatást. Magukba szívják a vizet, az azonnali visszafolyást pedig vezetőszelep akadályozza meg. Az integrált kábelszerkezetet egy hidraulikus dugattyú izomszerűen húzza össze, majd kilöki a vizet a golyókból. A dugattyút motorszivattyú mozgatja. A rendszer – a hajócsavarokkal ellentétben – csendes, és környezetbarát: halak se akadnak bele.

3D nyomtatással, olvasztott lerakásos darabgyártással (fused deposition modeling, FDM), rugalmas termoplasztikus anyagokból hozzák létre. A végtermék törés nélkül képes ellenállni extrém nyomásnak is, megőrzi eredeti formáját. Szintén a 3D nyomtatásnak köszönhetően, az aktuátorok könnyen méretezhetők – három extrudáló fejjel felszerelt ipari robot segítségével az eredetinél sokkal nagyobb alkatrészek is készíthetők. Ráadásul, ha több robot szimultán dolgozik ugyanazon a komponensen, jócskán lerövidíthető a munkafolyamat.

Címkék: robot alkalmazások vízisportok FDM

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr805388245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása