HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Agymásolás

ferenck 2013.06.25. 11:30

Az Imgur képmegosztó weboldal egyik felhasználója, intirb saját agyáról készített modellt printelt ki, majd a képeket – hevenyészett használati utasítással együtt – közkinccsé tette.

De mi is kell ahhoz, ha agyunk mását akarjuk létrehozni?

Első lépésként mágneses rezonanciás képalkotás (MRI szkennelés). A javaslat: menjünk el a legközelebbi egyetem pszichológia vagy idegtudományok tanszékére, jelentkezzünk önkéntesnek egy kutatási projekthez, és indítványozzuk, hogy a részvételért cserébe készítsenek agyunkról egy MRI szkennelést.

agy1.jpg

Ha megvan a kép, 3D modellé kell alakítani. A weben több e célra fejlesztett szoftverhez férhetünk hozzá; intirb a FreeSurferrel dolgozott. A számítások elég sokáig eltartanak, szabvány desktop gépen akár két napig vagy tovább is.

agy2.jpg

A FreeSurfer surface formátumot használ, viszont találunk egy mris_converter opciót is, amivel fájlunk .stl formátummá alakítható át. Ha tevékenységünket le akarjuk egyszerűsíteni, a MeshLab még ajánlottabb, jobban elboldogulunk vele, amikor STL fájlokkal dolgozunk.

agy3.jpg

Ezt követően az STL fájlból g-kódot generálunk, és máris kinyomtathatjuk a matériát – a nyomtatás intirb elmondása szerint minimum két-három óra. Ő egyébként MakerBot géppel dolgozott.

agy4.jpg

Összegzésként, az agymásoláshoz a következők kellenek: 3D nyomtató, nagyon jó minőségű MRI szkennelés, Linux-ismeretek, relatíve jó teljesítményű számítógép, valamint a két említett szoftvercsomag.

Címkék: kreatív szoftver bio MakerBot 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr95376100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása