HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Világhírű jogvédő szervezet a 3D nyomtatásért

ferenck 2013.05.10. 08:30

Az EFF színre lép

A digitális jogokért, az információhoz való szabad és korlátlan hozzáférésért 1990-es alapítása óta megalkuvás nélkül és eredményesen küzdő Elektronikus Határ Alapítvány (Electronic Frontier Foundation – EFF) márciusban jelentette be: partneri viszonyt létesít a kérdezz-felelek jellegű oldalakat tömörítő Stack Exchange hálózat által indított Ask Patents projekttel. A regisztráció nélkül, ingyen használható Ask Patents rendeltetése, hogy a szabadalmi rendszer iránt érdeklődök hasznos információhoz jussanak, illetve javaslatokkal álljanak elő. Bárki feltehet kérdést, bárki válaszolhat. Folyamatos szavazás dönt a lap tetejére kerülő legjobb válaszokról.

eff2.jpg

Az EFF azt szeretné elérni a partnerséggel, hogy könnyebben azonosítsanak szabadalmakat, alkalmazásaikat, hatékonyabban tudjanak fellépni a túlkapások és túlszabályozás, valamint a gyakran a zavarosban halászó „szabadalomtrollok” ellen. Az Ask Patents kulcsszavak és csoportok szerint címkéz, a felhasználók a szabadalom, szabadalmi kérelem alkalmazási száma alapján keresgélhetnek. A Google-n megtalálható összes szabadalomalkalmazásról link mutat az Ask Patents honlap kapcsolódó vitatopikjára.

eff4.jpg

Veszélyes szabadalmak

A 3D nyomtatás úgy került az EFF látókörébe, hogy a szervezet azonosítani akarja a szakterületi innovációt veszélyeztető szabadalmakat. Az Ask Patents mellett a Harvard Berkman Internet és Társadalom Központjához tartozó Cyberjog Klinika is bekapcsolódott a kezdeményezésbe.

Hat függőben lévő veszélyes szabadalmi bejelentést azonosítottak eddig. Kettőt a Cyberjog Klinika, négyet az EFF támadott meg. Az Egyesült Államok Szabványügyi Hivatala elfogadta beadványukat, tehát a szabadalmi vitában figyelembe veszik álláspontjukat.

eff1.jpg

A következő bejelentésekről van szó:

  • 3D-s voxelalapú (volume pixel: 3D-s kép legkisebb megkülönböztethető egysége) modellek felhasználásával, additív gyártással készülő nem homogén termékek gyártása,
  • anyagok előállítása és alkalmazásaik,
  • kiegészítő szerkezetek ráolvasztásos digitális gyártórendszerrel történő előállítási módszere,
  • 3D-vel készített tárgyak és eszközök, valamint az azokkal készülő objektumok előállítási folyamata,
  • additív gyártórendszerek és módszerek használata egyedi igények szerinti csokoládék és édességek nyomtatására,
  • szalagformájú anyaggal történő nyomtatás és összeszerelés extrudálás-alapú digitális gyártórendszerekben.

eff3.jpg

Túlszabadalmaztatás kontra nyílt innováció

Az EFF nem áll meg itt, további szabadalmi kérelmeket és a 3D nyomtatáshoz kapcsolódó más területeket is vizsgál. Az innováció megőrzése, a lehetőségek kiaknázása szempontjából rendkívül előnyösnek bizonyulhat, hogy már a korai (mainstreammé válás előtti) stádiumban kiállnak a technológia mellett. A szervezet tevékenysége sokat segíthet a nyílt jelleg megőrzésében.  

A 3D nyomtatás népszerűségének gyors növekedésével a létező és majdani szabadalmak érvényesítése ugyanis számos negatív következménnyel járhat, például csomó kisvállalat mehet tönkre. A nagyon pontos Form1 3D nyomtatót gyártó startupot, a FormLabs-et máris szabadalmi jogok megsértése miatt támadják.

Címkék: szabályozás szabadalom EFF

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr925230049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása