HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott házikó a Holdon

ferenck 2013.03.20. 08:30

Az egyik leginnovatívabb építészeti és designcég, a többek között a Wembley stadiont és a pekingi repülőteret jegyző londoni Fosters + Partners Holdra szánt épülettervet hozott nyilvánosságra. A sci-fiket idéző terv kidolgozásában számos szervezet vett részt, például az Európai Űrügynökség (ESA) is.

 Robotok regolitból nyomtatnak  

A déli pólusra álmodott épülethez felfújható szerkezetet szállítanának a Földről, 3D nyomtatással készült, rétegzett kagylóformával fednék be. A nyomtatókat robotok működtetnék, a tetszés szerint bővíthető ház eleinte négy személynek adna otthont.

hold1.jpg

Az épület különlegessége, hogy a helyszínen tömeges mennyiségben fellelhető anyagból, regolitból készülne. A regolit szilárd felszínű (akár légkör nélküli) égitesteken külső hatásra – kozmikus sugárzás, meteorit-becsapódás stb. következtében – kialakult, a Holdon például 10-100 méter vastag kőzetréteg. A regolitsávok szemcsemérete és vegyi összetétele egyaránt eltér egymástól.

 Nyomtatás extrém viszonyok között

2010-ben a Washington Állami Egyetem egyik kutatócsoportja megállapította, hogy a szilícium-, alumínium-, kalcium-, vas- és magnéziumoxidot tartalmazó mesterséges regolittal szilárd tárgyak nyomtathatók.

hold2.jpg

A nemzetközi konzorcium vákuumkamrában, szimulált holdkőzetekkel tesztelte, hogy a Holdon valóban kivitelezhető-e, és mennyire praktikus a 3D nyomtatás. Házméretű szerkezetek printeléséhez használt D-Shape géppel dolgoztak. A teszteredmények bizakodásra adnak okot.

A Fosters + Partners modellezőcsoportja már hozzászokott, hogy extrém időjárási viszonyokban, a terep előnyeinek kiaknázásában, viszontagságoknak masszívan ellenálló helyi anyagokban is gondolkodjon. A tervezési folyamatot a regolitban rejlő lehetőségek, a matéria különleges tulajdonságai miatt tartották egyedinek és lenyűgözőnek.

 Aszteroidabányászat

A világűr lakhatóvá tételére vonatkozó elképzelésekhez kapcsolódik, hogy a magánkézben lévő amerikai Deep Space Industries bejelentette: kisbolygókon található anyagokat akarnak összegyűjteni, megmunkálásukhoz pedig 3D nyomtatót használnának.

hold3.jpg

A hivatalosan január 22-én indult, aszteroidabányászatra szakosodó cég speciális printer fejlesztéséről is beszámolt, a gép neve stílszerűen MicroGravity Foundry („mikrogravitációs öntöde”) lesz. Bíznak benne, hogy 2020-ig megkezdik a termelést.

Címkék: űrkutatás épület holdkőzet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr975148818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása