HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott ház Borneó szigetén

ferenck 2022.11.02. 08:00

Borneó (Kalimantan), az Egyenlítő által átszelt, hatalmas délkelet-ázsiai sziget három országhoz tartozik: északi részén Malajzia két szövetségi állama, Sarawak és Sabah osztozik, a kettő között fekszik a Brunei Szultanátus, a maradék, a legnagyobb terület Indonéziáé. Orangutánjairól, esőerdőiről híres, biológiailag a bolygó egyik legváltozatosabb helye, több mint tizenötezer növényfajnak ad otthont.

Ebben a környezetben senki nem számított a 3D nyomtatás gyors térnyerésére, viszont, ha a technológia nem is terjedt el, az első printelt ház már áll, mégpedig maláj földön, az északnyugati Sarawakon. Ez a rész sokkal urbanizáltabb, mint a középső.

3dnyomtatas_borneo.jpg

A betonöntéssel foglalkozó Sarawak Consolidated Industries Berhard (SCIB) nemrég mutatta be az épületet. A munkában a speciális printeréről ismert, a világ sok részén (Indiában, a Közép-Keleten, Afrikában, Észal-Amerikában és Európában) már bizonyított dán COBOD volt a partnere.

A kilencven négyzetméteres épületet a cég BOD2 gépével készítették. A nyomat teljes hossza kilenc kilométer volt, rétegről rétegre extrudálták, a készülő rétegeket a már elkészültekre helyezték. Összesen 142 kétcentis réteget printeltek.

A SCIB csapata a ház külső falait bevakolta, ami a magas páratartalom miatt bevett dolog a környéken. Ha a falakon zöld algák nőnek, a vakolat könnyebben mosható és tisztítható. Az algák jelenléte az időjárás miatt elég gyakori.

A COBOD vezetősége elmesélte: soha nem hitték abban, hogy az olyan helyeken, mint Borneo valaha is érdeklődni fognak a nyomtatott épületek iránt, de sikerült bebizonyítaniuk a technológiájukban rejlő végtelen potenciált.

A ház a Malajziai Építőipari Fejlesztési Tanács (CIDB) telephelyén, egyben a Malajziai Építési Akadémia területén található Sarawak brit gyarmati emlékekben gazdag fővárosában, Kuchingban.

Címkék: épületnyomtatás Ázsia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2117965238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása