HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Történelmi épületek helyreállítása 3D nyomtatással

ferenck 2018.05.30. 08:30

A 3D nyomtatást sokáig kis tárgyak, pici figurák és prototípusok készítésére használták. A technológia gyors fejlődésével mára megváltozott a helyzet, és már lakásokat, épületeket is printelnek.

A New York székhelyű EDG építészmérnöki iroda költséghatékony megoldással egyesíti napjaink technológiáját és a kézművességet. A digitális szobrászat új formáján, díszítőelemeken (Modern Ornamental) dolgoznak, a 3DP pedig kulcsszerepet tölt be tevékenységükben.

3dnyomtatas_epuletek0.jpg

Lézeres 3D szkennelő szoftverrel, renderelő programokkal (3DSMax, Rhino stb.) és algoritmikusmodellezéssel elvileg bármi könnyen újraalkotható. Az EDG ezt követően kiválasztja a nyomtatótechnológiát és a megfelelő anyagokat, majd műanyag öntőformákat készít, amelyekkel létrehozzák az épületdísz másolatait.

A csapat egy kicsi gépen, a MakerBot Replicator Z18-al kezdte a munkákat. (A MakerBot termékek magyarországi forgalmazója a FreeDee.)

3dnyomtatas_epuletek.jpg

„Gazdaságossági szempontok miatt teknőszerű öntőformákra fókuszáltunk, hogy szabványos és színes betonnal egyaránt megtölthessük őket. Kimerítő kísérletezés után megtaláltuk az anyagköltség, a hatékonyság és a masszívság tökéletes egyensúlyát, biztosítva a formák könnyű reprodukálhatóságát” – számol be az EDG.

A műanyagformát lézerrel vágott drótháló-berakással erősítették meg, a végső prototípust pedig a VoxelJet készítette el saját gépén.

A díszítőelemek egy nap alatt legyárthatók, ráadásul a részek digitális katalógusaiból bármikor könnyedén printelhetnek öntőformákat. Ha egy elemet helyre kell állítani vagy ki kell cserélni, egyszerűen eltávolítják az épületről, az újat pedig az építészek egy nap alatt bonyodalmak nélkül újranyomtatják és újraöntik a helyszínen.

A céget egy 1940-es évekbeli épület, az Ötödik sugárút 574. folyamatban lévő lebontása inspirálta. A költséges helyreállítás miatt leszedték róla a homlokzati díszítőelemeket. A használatban lévő eszközökkel lehetetlen feladat – kézzel szobrokat alkotni épületekhez manapság kifejezetten luxusnak számít, a lézervágás szintén túl drága, a beton előzetes öntése korlátozza az alkotói lehetőségeket.

Az EDG módszerével viszont nincsenek pluszköltségek, céljuk elhanyagolt épületdíszek rekonstruálása New York Cityben és a világ más pontjain, amit a magas árak miatt nem tehettek meg eddig. Megoldásukkal ráadásul nemcsak a múlt emlékei éleszthetők fel, hanem a jövő épülethomlokzatait is forradalmasíthatják. Klasszikus stíluselemekből naprakész modern darabokat hoznak létre.

Az EDG jelenleg erre a célra kitalált printert fejleszt, hamarosan egy brooklyni projektben tesztelhetik.

Címkék: építészet homlokzat díszítőelemek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3614011090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása