HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A DARPA is bekapcsolódik a 3D nyomtatásba

ferenck 2015.06.02. 08:30

Annak ellenére, hogy a 3DP gyorsan terjed és egyre népszerűbb, nagyon fiatal technológiáról van szó, amit nem mindig értünk teljesen. Például viszonylag keveset foglalkoztak azzal a jelenséggel, hogy egy anyag fizikai tulajdonságai mennyire változnak meg nyomtatás közben, illetve mennyire mást „hoz ki belőle” az additív gyártás, mint a többi technológia.

Az amerikai hadsereg kutatási ügynöksége, a DARPA pénteken bejelentett Nyílt Gyártás programja ezeket a kérdéseket hivatott megválaszolni. A kiindulási pont nagyon egyszerű: ha pontosan értjük a 3DP anyagokra gyakorolt hatását, jobban kontroll alatt tartjuk az egész folyamatot, elkerüljük az esetleges kellemetlen meglepetéseket, előre tudjuk, mire számítsunk. Nő a technológia iránti bizalom, a program nyilvánvalóan ösztönzőleg hat innovációra, K+F-re. (3D nyomtatás mellett egyébként más új gyártóeljárásokkal is foglalkoznak.)

darpa.jpg

A DARPA három területre fókuszál: kettő a fémnyomtatásra (nikkelre és titánra), egy pedig kötőanyaggal készült kompozit szerkezetekre. Az első az „alacsony költségű gyors additív gyártás” (RLCAM, Rapid Low Cost Additive Manufacturing): közvetlen fém lézeres szinterezésnél jelzik előre nikkelalapú ötvözetporok várható teljesítményét, „viselkedését.” A második a DARPA titángyártási (tiFAB) eljárása, amelyben fizikai és adatalapú modelleket összekombinálva határozzák meg a nagymennyiségben gyártott szerkezetek (például repülőgép-szárnyak) minőségét befolyásoló paramétereket. A harmadik szintén precíz adattudományi metódus kidolgozását célozza.

A program keretében két létesítményt alapítottak, ahol bemutatókat és teszteket fognak tartani – a Penn Állami Egyetemen főként az additív folyamatokkal, a hadsereg kutatólaboratóriumában a kompozitokat képző anyagok összekapcsolódásával foglalkoznak.

Címkék: nyomtatóanyagok fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr57509818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása