HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás Pirate Bay-je?

ferenck 2013.03.15. 08:30

A nyomtatható pisztolyrészeket fejlesztő, tűzfegyverek nyomtatásával és az erre vonatkozó információszolgáltatással foglalkozó Defense Distributed leánycég alapítását jelentette be. A már most a „3D nyomtatás Pirate Bay-jeként” emlegetett Defcad minden bizonnyal komoly vihart fog kavarni, hiszen a szerzői jog témakörére, copyright nélküli tervrajzokra kívánnak összpontosítani, továbbá – nyugodtabb vizeken evezve – a szakterület „első nyílt forráskódú keresőmotorjává” akarnak válni.

Cody Wilson mindenki ellen

A Defense Distributed (és a Defcad) a harcos kriptoanarchista hírében álló amerikai joghallgató, Cody Wilson szellemgyermeke. A Defcad-et eredetileg nonprofit cégnek képzelte el, de – talán a pár nap alatti 400 ezer letöltés hatására – változtatott álláspontján.

A magát egyfajta „anti MakerBotként” definiáló projekt és Wilson személye egyaránt megosztja a közvéleményt. Wilson egy interjúban például arról beszélt, hogy vajon a kormány miként reagál majd arra, ha a világhálón keresztül bárki beszerezhet (eleinte szinte teljes egészében műanyag) lőfegyvert.

A nyomtatógyártó Stratasys nem engedélyezte, hogy gépeit, nevezetesen egy uPrint SE-t Wilson cége használja. A Stratasys üzleti politikájának egyik alapelve, hogy termékei csak legális célokra hasznosíthatók. Mivel Wilson nem rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, ráadásul terveit nyilvánosan deklarálta, a Stratasys a szabályzat értelmében járt el.

defcad1.jpg

A MakerBot december közepén leszedte saját és – tulajdonosként – a tervrajz-fájlokat megosztó Thingiverse honlapjáról a fegyverekkel, fegyverrészekkel kapcsolatos anyagokat.

A Defcad-et jogi úton is támadják, elképzelhető, hogy előbb-utóbb fel kell függeszteni honlapjuk üzemetetését.

„Veszélyes üzleti modell”     

Wilson egyelőre támogatókat és befektetőket keres. Véleménye szerint a 3D nyomtatással kapcsolatos előrejelzések csak akkor válnak valóra, ha kevesebb lesz a szerzői jogi akadály, és a nagyvállalatok szerepe is csökken.

Kizárólag „fontos dolgok” tervrajzát akarják közkinccsé tenni – jelentette ki, majd hozzáfűzte: „nem csecsebecsékhez és kerti törpékhez, hanem intézmények és különféle iparágak által a nagyközönség elől elzárt tárgyakhoz, például orvosi berendezésekhez, gyógyszerekhez, többfajta árucikkhez kívánunk hozzáférést biztosítani.”

„Veszélyes üzleti modell, ha valaki kívülálló harmadik személyek nyomtatható tervrajzait bocsátja a fogyasztók rendelkezésére” – nyilatkozta a Taylor Wessing ügyvédi irodát képviselő Lorna Caddy. – „Sok ilyen terméket védenek a szellemi tulajdonra, például tervekre vonatkozó jogok. A jogok tulajdonosai amellett, hogy bírósági úton kényszeríthetik ki a tervek további terjesztésének megakadályozását, anyagi kártérítést is követelhetnek.”

Biztosra vehető, hogy a 3D nyomtatás térhódítása nemcsak a copyright, de a fegyvergyártás terén is új szabályozáshoz vezet.

Címkék: szabályozás jogvédelem MakerBot Stratasys

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr725135239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása