HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Skóciában ereket nyomtatnak

ferenck 2024.08.09. 08:00

A medicina a 3D nyomtatás egyik leglátványosabban fejlődő alkalmazási területe. Egy skóciai kutatás eredményei szív- és érbetegeken segíthetnek.

Szintetikus erek kidolgozásával csökkenhet a vénák eltávolításával járó szív koszorúműtétek utáni hegesedés, fájdalom és a fertőzés kockázata. Az Egyesült Királyságban évente mintegy húszezer ilyen műtétet végeznek.

3dnyomtatas_bloodvessels_1.jpg

A szintetikus erek más szempontból szintén nagyon hasznosak lehetnek: hozzájárulhatnak, hogy a mesterséges graftok kevésbé hibásodjanak meg. Utóbbiak szervezetbe épülése komoly kihívásokkal jár.

Az Edinburgh Egyetem kutatói kétlépcsős folyamatban, 3D nyomtatóba integrált forgó orsót használva igyekeztek vízalapú gélből csőszerű graftokat létrehozni, amelyeket elektro-szálképzéssel (electrospinning) erősítettek meg. Az eljárás során magas feszültséget alkalmaztak nagyon vékony nanoszálak kihúzására, miközben a mesterséges véredényt biológiailag lebomló poliészter-molekulákkal vonták be.

A teszteken bebizonyosodott, hogy a szintetikus erek ugyanolyan erősek, mint a természetesek.

A különféle alkalmazásokhoz használható 3D graftok egy és negyven milliméter közötti vastagságban készíthetők. Mivel nagyon rugalmasak, könnyen integrálhatók az emberi testbe.

A kutatás következő szakaszában előbb állatokon vizsgálják az új ereket, majd emberi tesztekkel folytatják.

„Hibrid technikánkkal új és izgalmas lehetőségek nyílnak meg a szövettervezésben használható cső-alakú szerkezetek gyártására” – nyilatkozta Faraz Fazal, a kutatást ismertető tanulmány elsőszámú szerzője, majd hozzátette, hogy az eredménnyel az érszövet-technológia egyik régóta fennálló kihívására adtak választ: az emberi véna biomechanikus tulajdonságaihoz hasonlókkal rendelkező vezetéket kellett előállítaniuk.

Munkájukkal hozzájárulnak, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők a jövőben jobb kezelést kapjanak.

Címkék: egészségügy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8818456561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása