HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Elkészült Portugália első nyomtatott háza

ferenck 2024.06.17. 08:00

A komoly szakmai tapasztalattal rendelkező építőanyag-gyártók, építészek és pénzügyi szervezetek által alapított, portói illetőségű Havelar vállalat elkészült Portugália első nyomtatott házával. A jó helyen, a portói városi agglomerációban fekvő épület területe nyolcvan négyzetméter, két hálószobás.

A munkához – mint ahogy sok más épületnyomtató projektben már megszoktuk – a COBOD BOD2 gépét használták. Jó választásnak bizonyult ezúttal is, mert tizennyolc óra alatt végeztek. A házat három neves építész, Aires Mateus, Gloria Cabral és Francis Kéré tervezte.

3dnyomtatas_portugal.jpg

Patrick Eichiner, a Havelar társalapító-vezérigazgatója szerint cégük több nyomtató- vagy építészeti vállalatnál. Az építkezés 2.0-át promótálják, mégpedig nem is akárhogyan: két hónapnál rövidebb idő alatt elkészülnek a piaci árnál olcsóbb házak.

3dnyomtatas_portugal0.jpg

Az ország első nyomtatott épületét a négyzetméterenkénti 3104 eurós portói átlagnál jóval alacsonyabb áron kínálják: nagyjából 150 ezerbe kerül. A költséghatékonyság a kivitelezés optimalizálása, a terv gyors megvalósítása miatt lehetséges, ezek pedig egyértelműen az innovatív 3D nyomtatótechnológiának köszönhetők.

A Havelar azt szeretné, ha épületeit minél többen meg tudnák fizetni, például fiatal pároknak ideális egy könnyen megközelíthető, bevásárlás szempontjából kedvező helyen.

3dnyomtatas_portugal1.jpg

De a vállalat a gyorsan elkészülő, nem drága, kortárstervezésű házakon is messzebbre tekint. A 3D nyomtatás jóvoltából az építkezési hulladék már eddig szignifikánsan csökkent, 2030-ra pedig el akarják érni a szén-semlegességet. A cél megvalósításához alternatív anyagok használatát tervezik: földét, iszapét, salakét, szalmáét és más bioanyagokét.

A vállalatról a COBOD alapító-vezérigazgatója, Henrik Lund-Nielsen is elmondta véleményét. Nagyra értékeli a Havelar ambiciózus céljait, és örül, hogy támogathatják őket. Printereik nyílt forrásúak, ha anyagokról van szó, és így sokféle dolgot képesek nyomtatni.

Címkék: építőipar épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5018425289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása