HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás diadala Elon Musk Nem Unalmas Versenyén

ferenck 2024.04.30. 08:00

Komoly kihívásokkal küzd az alagútépítés: a költségek meredeken emelkednek, a logisztika bonyolult. Növeli a gondokat, hogy a hagyományos fúrógépek nehézkesek, szállításuk többszáz kilométer. Egyre nehezebben fenntartható az eddigi modell.

De mi köze Elon Musknak az alagútépítéshez?

3dnyomtatas_musk.jpg

Annyi, hogy egyik cége, a szórakoztató nevű The Boring Company (boring magyarul unalmasat jelent) versenyt talált ki, és a Not-a-Boring Competition (Nem Unalmas Verseny) immár a harmadik „kiadáson” van túl. Az ideit a texasi Bastropban tartották, az alagútépítés forradalmasítását tervező cégek vettek részt rajta: százharmincan, nyolc csapatban.

A Swissloop Tunneling megoldása, a 3D nyomtatásra alkalmas Groundhog Beta alagútfúró gép került rivaldafénybe a versenyen, el is nyerte a fődíjat. A Zürichi Szövetségi Technológiai Intézet (ETH) és más svájci egyetemek tagjaiból álló szövetség hosszú ideje elkötelezett a szektor gyökeres megújítása és az úttörő megoldások mellett.

A verseny célja a hagyományos fúrókat felülmúló gép fejlesztésének elősegítése. A mostani masinák csak kb. tízszer gyorsabbak a csigáknál. Musk elképzelése a nagysebességű földalatti szállítás felvirágoztatása csak teljesen új gépekkel valósítható meg.

Az idei nyertes Groundhog Beta pont ilyen. A groundhog egyébként mormotát jelent, és az utalás nem véletlen: az állat szorgalmasan ássa az alagutakat. A jelenlegi változat a 2021-ben debütált Alpha továbbfejlesztése, amire a szakmabeliek már akkor felfigyeltek. Egyedi vezérlőmechanizmusával és fejlett alagútépítő rendszerével, az alagút belső falának 3D nyomtatásával többekre gyakorolt komoly hatást.

A Beta az Alpha összes erősségét megőrizve, a navigációban és a mozgási mechanizmusokban jelent nagyon komoly előrelépést. A technológiával az alagútépítés költséghatékonyabb és fenntarthatóbb. A hatékonyságot új bélésmechanizmus és eróziós rendszer optimalizálja.

Speciálisan összeállított polimer-granulátummal, a bélést közvetlenül fúrás közben extrudálják, megőrizve az anyagforrásokat és az alagút szerkezeti integritását.

A Swissloop Tunneling stratégiai partnerséget alakított ki az iparág vezetőivel. Pénzügyi és műszaki támogatással megvalósíthatják az alagútépítésről alkotott elképzeléseiket.

Címkék: jövő ipar alagútnyomtatás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7318387577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrökkösBélabá 2024.05.01. 09:28:56

A boring egy szójáték, nem csak unalmasat jelent, hanem (talaj)fúrást is. Kár érte, kiváló ziccer volt...
süti beállítások módosítása