HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A maori örökség megőrzése 3D nyomtatással

ferenck 2023.12.08. 08:00

A 3D technológiák fejlődésével korábban korlátozott hozzáférésű részek, tárgyak állíthatók elő. Nyomtatott hangszerek például kreatív és olcsóbb alternatívái lehetnek a hagyományosoknak. Formájukat 3D szkenneléssel modellezik, így válik lehetővé, hogy a printelt változatból a zenészek ugyanazokat a hangokat csalják elő.

3D nyomtatás és kulturális örökség találkozásának szép példája az új-zélandi Auckland Egyetem projektje: az őslakos maori közösséggel együtt komoly kulturális értékkel és jelentéssel bíró hagyományos hangszerek másolatát készítették el 3DP-vel.

3dnyomtatas_maori.jpg

Az örökség megőrzésére máshol is használták már a technológiát. A Húsvét-sziget híres szobrait látáskárosultak számára is érzékelhető módon másolták le. Összességében a technológia nagyobb hozzáférést biztosít ritka értékekhez, és hozzájárul a terjesztésükhöz is.

A két nyomtatott hangszer kulturálisan nagyon fontos a maorik számára: az egyik kagylóhéj trombita (pūtātara), a másik pedig hosszú trombita (pūkāea). Hagyományosan mindkettő fából készült. CT-szkent készítettek róluk, majd nagyfelbontású 3D képeket használtak a működéshez nélkülözhetetlen formák pontos másolásához, hogy úgy szóljanak, mint az eredeti.

3D nyomtatással többen hozzájuk férnek, látják, érinthetik meg ezeket a trombitákat, nem kell úgy vigyázni rájuk, mint az eredetiekre. Hagyományosan generációról generációra öröklődtek, de például gyerekek nem játszhatnak már velük, mert esetleg eldobják, elejtik. A nyomattal más a helyzet, nem kell félni, hogy eltörnek, akár a földhöz is vághatják. A technológiát ugyan nem tartják olcsónak, viszont még mindig olcsóbb és rugalmasabb, mint a kulturális örökség, köztük régi hangszerek megőrzésére használt más módszerek.

Az Aucklandi Egyetemen tartós polimerből többféle verziót készítettek. Megtehették volna fával is, mert az eredetiek abból vannak, viszont úgy álltak hozzá, hogy a kulturális és vallási hagyományok tisztelete miatt elkerülik a teljes másolást, inkább a funkciókat akarták egy az egyben megőrizni. Így gyorsabban is ment, mert fával nehezebb lett volna.      

Címkék: hangszer kulturális örökség Új-Zéland

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5318263345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása