HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hol tart ma a fotopolimerizáció?

ferenck 2023.07.31. 08:00

A fotopolimerizáció technikája látható vagy ultraibolya (UV) fénnyel indít el polimerizációs folyamatokat, monomerek óriásmolekulájú anyagokká, polimerekké kapcsolódását lineáris vagy térhálós polimer-szerkezetek létrehozásához.

A 3D nyomtatásban fényforrással dolgoznak, keményítenek meg fotopolimereket. A kádas fotopolimerizáció legismertebb technikái a sztereolitográfia (SLA; az első, 1986-ban szabadalmaztatott 3DP-technológia), a digitális fényfeldolgozás (DLC) és a folyadékkristályos kijelzővel (LCD) működő eljárás.

3dnyomtatas_fotopolimerizacio.jpg

Maga a fotopolimer vagy fényaktivált gyanta tulajdonságait fény hatására az elektromágneses spektrum látható vagy ultraibolya tartományában megváltoztató polimer. A változások gyakran szerkezetiek is, például térhálósodás miatt az anyag megkeményedik.

A fotopolimerekkel foglalkozó szektor hamisítatlan multidiszciplináris terület: kémia, anyagtudomány, fénytan, hardver és szoftver szintézise. A mérési szabványosítás hiánya hátráltatja a fejlődést, akadályozza a hardver- és anyagszintű pontos összehasonlításokat.

Szintén fontos, hogy egy olyan folyamatosan megújuló területen, mint a 3D nyomtatás, képesek legyünk megkülönböztetni a tényleg innovatív technikákat a meglévő megoldásokat inkrementálisan javító módszerektől. Nagy viszkozitású gyantanyomtatók fejlesztése és alkalmazásaik az előbbihez, a valódi innovációk közé tartoznak.

A fotopolimerizáció során használt anyagokat egészen a közelmúltig gyengébbnek és törékenynek tartották. Olyan innovatív vállalatok, mint például az amerikai Carbon radikálisan megváltoztatták ezt a felfogást, bemutatták a kettős keményedésű fotopolimerekben rejlő lehetőségeket, a fotopolimerizációt pedig az egyik leghatékonyabb gyártótechnológiává alakították át.

Nagyobb viszkozitású fotopolimerek használatát biztosító új hardverekkel az anyagok, az alkalmazások és a piaci növekedés következő hulláma várható. A korábban lesajnált, alulteljesítő anyagok – különösen költséghatékonyságban és sokoldalúságban – kezdik felülmúlni a többi technikát. Ezért ambiciózusabb alkalmazásokban is egyre inkább használják őket.

Címkék: polimer fotopolimer sztereolitográfia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3218181315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása