HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Műholdat nyomtat a Markforged

ferenck 2023.05.15. 08:00

A 3D nyomtatás egyre fontosabb szerepet tölt be a műhold-gyártásban.

Az amerikai Sciperio mérnökiroda és a floridai nScrypt kockaműholdakat (CubeSats) printelt az Egyesült Államok űrhaderejének (US Space Force). Az Airbus röppályáján újrakonfigurálható OneSat-jának egyes részeit a 3D Systems dolgozta ki a DMP Factory 500 platformon.

A Markforged a napokban videót tett közzé a LizzieSat műhold folyamatban lévő nyomtatásáról. A munkát a Sidus Space légjármű-ipari vállalattal közösen végzik.

3dnyomtatas_muhold_3.jpg

A műholdnak egyrészt a legszigorúbb hitelesítési szabványoknak kell megfelelnie, másrészt maximális tömegét száz kilogrammra korlátozták. Az akkumulátorokon, számítógépeken és a jármű működtetéséhez nélkülözhetetlen más alkatrészeken nem spórolhattak, és ezek már önmagukban komoly tömeget jelentenek. Maradt a maradék, miközben arra is ügyeltek, hogy minél könnyebb a műhold, annál több hasznos terhet szállíthat.

A Sidus Space a Markforged égésgátló és a nyomatok fémszerű masszívságát biztosító, ugyanakkor a hagyományos alternatíváknál könnyebb Onyx FRA anyagával printelt alkatrészeket. A nyomtatott prototípusok egy év Nemzetközi Űrállomás (ISS) után is intaktak maradtak, működnek.

A részben nyomtatott LizzieSat-okba speciális szenzorok és más technológiák integrálhatók. Különféle iparágaknak (légi közlekedés, hajózás, űrkutatás, pénzügy stb.) gyűjthetnek adatokat. A Sidus Space első printelt műholdját még 2023-ban fellövik az űrbe.

A rendszert úgy alakították ki, hogy kormányzati és kereskedelmi igényeknek egyaránt megfeleljen. A platformmal a statikus és alacsony frekvenciájú műholdas képalkotásról és a kapcsolódó térinformatikai megoldásokról a valósidejű térinformatikai „intelligencia” felé történő elmozdulást igyekeznek kamatoztatni.

A nyomtatott alkatrészekkel felgyorsul, hatékonyabb és olcsóbb a gyártás, a tervek rugalmasabban módosíthatók. A printeléshez a Markforged közismerten ultraprecíz és megbízható, tehát űralkalmazásokra ideális gépeit használták. A felek elégedettek az együttműködéssel (a Markforged termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon).

Címkék: műhold FreeDee Markforged

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2218120316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása