HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Lengyelország: nyomtatott csípőprotézist ültettek be egy betegbe

ferenck 2023.04.25. 08:00

A medicina köztudottan a 3D nyomtatás egyik legelterjedtebb, szinte kimeríthetetlen alkalmazási területe, egyre többen használják, szinte naponta jelenik meg hír printelt végtagról, beültetésről, orvosi segédeszközről, és már a gyógyszeriparban is kísérleteznek vele.

Beültetéseknél előszeretettel nyúlnak a technológiához. Legutóbb a kelet-lengyelországi Lublin egyik kórházában, első alkalommal implantáltak printelt csípőprotézist egy betegbe.

3dnyomtatas_csipo.jpg

A hölgyön korábban elvégezték a műtétet, csakhogy a fémbeültetéssel komplikációk léptek fel, és az orvosoknak gyors megoldást kellett találniuk. Az ok: a csípőízületi protézis meglazult, és emiatt medencecsonti problémák és fájdalmak jelentkeztek.

Az orvosok elmondták, hogy egy ilyen műtétet nagyon nehéz elvégezni. Ügyelniük kell az egyenletes csontüregi erőelosztásra, és arra is, hogy a csontszövet ne károsodjon a jövőben, hanem elősegítse a csontágy gyógyulását, „újjászületését.”

Speciálisan kitágított implantátumot kellett használniuk, hogy stabilan beágyazódjon a csontba és környékére. Nyomtatott csípőprotézis mellett döntöttek, abban látták a leginkább működőképes megoldást.

A Medgal ortopédiai vállalat közreműködésével dolgozták és nyomtatták ki a beteg szükségleteihez kialakított implantátumot. Röntgennel és nagyfelbontású számítógépes tomográfiával kezdték, majd a medencéről és a csípőről készítettek 3D modellt. A modell lehetővé tette, hogy az orvosok felmérjék a medencecsont károsodását. A nyomatot mérnökökkel és egy ortopéd sebésszel közösen hozták létre.

Két hónapig dolgoztak rajta, a beteg testéhez mértanilag teljesen illeszkedő, biokompatibilis csípőprotézis lett a végeredmény. Hosszú órákig tartó konzultációk során vitatták meg a lehetőségeket, és döntöttek az optimális megoldás mellett.

A nyomat aljára a baktériumok ellen védelmet nyújtó titán-szén-szilikon bevonat került. Ez garantálja a csont belenövését az implantátumba, és hogy a páciens a lehető leggyorsabban újra egészséges legyen.

A konkrét technológiát nem árulták el, de valószínűleg FDM/FF-t és fotopolimerizációt alkalmaztak.

Címkék: orvosi implantátum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5618107820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása