HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kiterjesztett valósághoz nyomtattak kontaktlencséket

ferenck 2023.03.07. 08:00

A hagyományos kontaktlencsékhez hasonlóan, az intelligens kontaktlencsék is a szemre helyezhetők, ezt követően viszont már más történik: viselőjüket információkkal látják el. A technológia jelenleg a kutatási fázisnál tart, főként a medicinában kísérleteznek vele, ahol például betegségek diagnosztizálására használják.

Több vállalat, köztük a Google is, fejlesztett már kontaktlencsét a kiterjesztett valóságra (augmented reality, AR), de kereskedelmi forgalmazásuk előtt technikai problémákat kell még megoldaniuk.

3dnyomtatas_augmentedreality.jpg

A dél-koreai Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet (UNIST) és a Koreai Elektrotechnológiai Kutatóintézet (KERI) Intelligens 3D Nyomtatás Kutatócsoport szakemberei az eddigieknél messzebbre jutva, 3D nyomtatással készítenek kontaktlencséket a kiterjesztett valóságra.

Mikromintázatokat printelnek a lencse kijelzőjére. A meniszkusz jelenséget használják hozzá, amely akkor tapasztalható, ha egy folyadékot kémcsőbe töltünk, majd vizsgáljuk a felszínét. Nem lesz vízszintes, hanem vagy konkáv, vagy konvex formában görbül, ezt hívják meniszkusznak (a szó görög eredetije félholdat jelent). A hajlatokat a felületi feszültség okozza, jelen esetben pedig a nyomtatótinta a folyadék.

3dnyomtatas_augmentedreality0.jpg

Az AR kontaktlencse gyártásához, az elektrokróm monitorokat alacsony áramerősséggel látják el. A lencsék színe a kék egyik árnyalata („tiszta porosz kék”). Az anyag egyrészt a gyors színkontrasztot és színváltozást biztosítja, másrészt olcsóbb.

A kék kristályosodását a mikrofúvóka és az oldószer közötti párolgás eredményezi. Mihelyst a vas-hidrocianidból álló tinta érintkezésbe kerül az anyaggal, meniszkusz alakul ki az utóbbin. Amikor a víz elpárolog a meniszkuszból, prekurzor ionok és vízmolekulák vándorolnak a felszínére. Ezt követően, a prekurzor ionok felhalmozódnak a meniszkusz külső részén, ami az élek fokozott kristályosodását eredményezi. A folyamat különösen a vas-hidrocianid nyomtatás közbeni kristályosodásának szabályozásához fontos, hogy az anyagra egyenletesen printelhessük a mintát. A mikromintázatok egyébként nemcsak egyenes, hanem görbe felületekre is nyomtathatók.

Az új technológia elemeknél, bioérzékelőknél és a mesterségesintelligencia-ágazatban is fontos lehet.

Címkék: kiterjesztett valóság Dél-Korea

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8818063408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása