HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Teherautók nyomtatott alkatrészekkel

ferenck 2023.02.24. 08:00

A világ teherautó-forgalma napról napra nő, a járművek irdatlan távolságokat tesznek meg, alkatrészeik törvényszerűen kopnak, meghibásodnak, pótlásra van szükségük, ami nem mindig egyértelmű. A csere-alkatrész beszerzése sajnos sokáig eltarthat – esetleg nincs raktáron, hagyományos technikával hosszú ideig elhúzódhat a gyártás, és a minőség sem mindig jó.

A szállítás pont ezek az okok miatt ma már elképzelhetetlen 3D nyomtatás nélkül.

3dnyomtatas_teherauto.jpg

Az 1927-ben, Baden-Württemberg szövetségi tartományban alapított, német Stegmaier Csoport teherautók, kamionok gyártásával, szolgáltatásával foglalkozik. Szembesülve az említett problémákkal, elkezdték tanulmányozni a 3DP-t, és hamar rájöttek a technológiában rejlő potenciálra, hogy csere-alkatrészek additív gyártással történő előállítása a megoldás.

Evidencia, hogy minél rövidebb idő alatt, minél nagyobb távot tesz meg egy jármű, annál hamarabb jönnek a hibák. Az olajbetöltő szerkezet kupakjának a törése az egyik legáltalánosabb. A teherautó sok motorolajt veszít miatta, ami akadályozza a további útját.

A Stegmaier Csoport korábban csak a törött alkatrész újrarendelésével, és miután a rendelés megérkezett, helyettesítésével tudta megoldani a problémát. Mivel ez napokig, hetekig eltarthatott, és a minőség sem volt garantált, újragondolták a teendőket, és egyik leányvállalatuk beszerzett egy a célra rendszeresített 3D nyomtatót.

Prototípusokat, kisszériás végtermékeket és szerszámokat készítenek vele. A csere-alkatrészeket nagyon hamar kinyomtatják, és külön előny, hogy fémrészek például PA-6 polimerből készült printekkel helyettesíthetők. Ezek a műanyagok ugyan hőre lágyulnak, viszont lassan kopnak és strapabírók, tartósak. Ráadásul, ha egy alkatrész eltörik, hipp-hopp printelhető a cseredarab. Az eredeti gyártó alkatrészének modelljét adatbázisból töltik le, és közvetlenül ki is nyomtatják.

A 3DP komoly előnye még a raktározás leegyszerűsítése, minimalizálása. Nem kell tárolniuk nagyon ritkán, mondjuk, évente csak egyszer-kétszer szükséges alkatrészeket, mert ha pont kellenek, gyorsan kész a nyomat. Az ilyen alkatrészek ráadásul csak nagymennyiségben szerezhetik be, aztán évtizedekig porosodnak, elavulnak a raktárban.

Mindezzel a károsanyag-kibocsátás és a költségek is csökkennek.

Címkék: környezetvédelem szállítás alkatrészek polimer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7218054384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása