HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

2022: a 3D nyomtatóipar a fenntartható fejlődés útján

ferenck 2022.12.09. 08:00

A 3D nyomtatás- és digitálisgyártás-specialista Sculpteo közzétette immár nyolcadik éves beszámolóját, átfogó képet a terület jelenállásától. Ezúttal a fenntarthatóságon a hangsúly, és a jelek arra utalnak, hogy a 3DP és a hozzá kapcsolódó tevékenységek a korábbiaknál is „zöldebbek.” (A felmérésben vállalatvezetők, mérnökök és tervezők vettek részt.)

41 százalékuk szerint az additív gyártás segít a cégeknek fenntarthatósági célkitűzéseik megvalósításában. 61 százalékuk úgy véli, hogy a 3DP lehetővé teszi a pontos szükségletnek megfelelő mennyiségek előállítását, azaz nem kell még több forrás. A hagyományos technológiáknál más a helyzet, több anyagra van szükség, így nehezebb a termékek fenntartható gyártása.

3dnyomtatas_sculpteo_1.jpg

Ez nagyon fontos érv a 3D nyomtatás alkalmazása és a klasszikus megoldásokkal szembeni előnyben részesítése mellett.

A tervezésnél szintén ígéretes lehetőség. A megkérdezettek 84 százaléka optimista a technológia jövőbeli potenciálját illetően. 58 százalékuk szerint fontos szerepe lesz a gyártásban, a vállalati világban és a magánéletünkben is.

Megbízhatósága miatt különösen szeretik használni a gyártótevékenységek negatív környezeti hatásainak csökkentésére.

61 százalék véleménye alapján a megbízhatóság és a fenntarthatóság az on-demand gyártás nagy előnye, 59 százalék pedig még többet szeretne profitálni a környezetbarát anyagokból. Elsősorban az egyre népszerűbb bioalapú termékekre gondolnak.

A fenntarthatóság és megbízhatóság három aspektusát emelik ki: a nyomtatott darabok újrahasznosíthatóságát, további fenntartható anyagok fejlesztését, és a fémporok (például szelektív lézeres szinterezéssel történő használata után lehetséges) újeafeldolgozását.

A technológiának egyértelmű előnyei mellett megvannak a maga hátrányai is. Elsősorban a költségeket emelik ki, például sokan ezért vonakodnak az additív gyártás alkalmazásától, mert egyelőre anyagi okok miatt sajnos nem férhető hozzá minden cég számára.

A fenntarthatósággal a rendelkezésre álló anyagokat az eddigieknél is jobban kell hasznosítani. Nem véletlen, hogy a megkérdezettek 63 százaléka keresi az újrahasznosítási opciókat. A források racionális kezelése az iparág egyik legfőbb problémája, amelyen folyamatosan igyekeznek javítani a szereplők.

Címkék: trendek környezetvédelem környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2717994720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása