HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Szaúd-Arábiában elkészült a világ legmagasabb helyszínen nyomtatott épülete

ferenck 2022.11.08. 08:00

A világon Észal-Amerikában nyomtatják a legtöbb épületet, a legnagyobbakat viszont Európában és Ázsiában/Közép-Keleten. 2021-ben a szakterületi élenjáró dán COBOD printerével háromemeletes házat húztak fel Németországban, most pedig Szaúd-Arábiában elkészült a szintén háromszintes, 9,9 méter magas Dar El Arkan villa.

Jelenleg ez a legmagasabb helyszínen nyomtatott épület a földkerekségen.

A riyadhi Dar El Arkan ingatlanfejlesztő vállalatnak ez volt az első projektje, a kivitelezés „természetesen” a COBOD printerével történt a fővárostól valamivel északra fekvő Shams Al Riyadhban, A projekt keretében 12 millió négyzetkilométernyi területet fejlesztenek, amely az ország nagyszabású Vision 2030 programjának is része.

3dnyomtatas_szaudarabia_1.jpg

„Erőfeszítéseink a királyság ingatlanszektorának fejlesztésére összpontosulnak. A világ legjobb megoldásaiból kiválogatott legújabb trendek és technológiák integrálásával iparágunkat helyi szinten akarjuk erősíteni, és megvalósítani a Vision 2030 céljait. A 3D épületnyomtatással rugalmasabb a tervezés, nő a termelékenység és költséghatékonyabb is” – jelentette ki Wael Al Hagen projektmenedzser.

A háromszintes ház 345 négyzetméter.

A 130 négyzetméter első szinten tágas hall található, több nappalival, konyhával és két mellékhelyiséggel. A 140 négyzetméter második szinten három hálószoba, két fürdőszoba, nappali és balkon van. A harmadik szint tetőtér, szolgálati szobával és a hozzátartozó fürdőszobával, több célra használható hallal, mosókonyhával.

Az épület ugyan három szint, de mivel a harmadik kisebb a másik kettőnél, a szaúdi gyakorlat alapján két szint plusz melléknek számít.

A villa helyi anyagokból készült, 99 százalékukat helyben dolgozták fel, és mindössze egy százalékán dolgoztak egy központi helyszínen. A nyomtatóanyag fejlesztésére kevesebb mint tízezer eurót költöttek.

A Dar El Arkan jelenleg egy újabb villát nyomtat. A tervek alapján egy hónap alatt készülnek el, a 130 négyzetméteres első szintet nyolc nap alatt fejezték be. Speciális szigeteléssel kb. harminc százalékkal kevesebb lesz ezeknek az épületeknek az energiafogyasztása.

Az elsőt a sivatagban, negyven fok feletti hőmérsékleten, hatalmas sátorszerkezet alatt nyomtatták.

Címkék: építőipar épületnyomtatás Szaúd Arábia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2617970466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása