HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Abszolút fenntartható technológia a fémnyomtatás

ferenck 2022.10.28. 08:00

A fenntarthatóság a 3D nyomtatás egyik nagy előnye egy olyan világban, ahol a különféle nemzetközi egyezmények, törekvések ellenére az utóbbi tíz évben folyamatosan nőtt a károsanyag-kibocsátás, és következményként a légkör szennyezettsége.

A német AMPOWER 3DP konzultációs cég friss beszámolója speciális információkat szolgáltat a hagyományos gyártási módszerekkel összehasonlított fémnyomtatás fenntarthatóságáról. Ebből az anyagból is kiderül, hogy a 3DP-nek összességében sokkal kisebb a széndioxid-lábnyoma.

3dnyomtatas_fenntarthatosag_2.jpg

A cég speciális kalkulátort dolgozott ki a különféle technológiák által hagyott környezeti lábnyomok számszerűsítésére. egyértelművé téve, hogy a porágyas fúzió esetében ez jóval alacsonyabb, mint a marásnál. Mivel méretre optimalizált szerkezetek állíthatók elő 3D nyomtatással, az anyag- és az energia-input alacsonyabb. A binder jetting nyomtatótechnika szintén nagyon jó eredményeket produkált.

A fenntarthatóság elbírálásában a gyártás során használt különféle energiafajták figyelembevétele szintén fontos. Öntéssel például sok hő termelődik, és a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével közvetlen a széndioxid-kibocsátás. Ezzel szemben, fémnyomtatásnál csak elektromos energiát használunk, tehát a szükséges energiamennyiség széndioxid-kibocsátása más.

3dnyomtatas_fenntarthatosag0_1.jpg

Az additív gyártás ellátási láncát elemezve, a fenntarthatóság már az anyag kiválasztásával, a szükséges anyagmennyiség megállapításával elkezdődik. Mivel viszonylag sok az újrahasznosított anyag, gyakran száz százalékban újrahasznosíthatók a fémporok. A kívánság szerinti (on-demand) gyártással pedig kevesebb tárolási és szállítási kapacitásra van szükség. Ezekhez adjuk még hozzá a nyomatok, például turbina-, repülőgép-, autóalkatrészek (tömegének és teljesítményének) optimalizálással elért hatékonyságát.

Magyarán a tervezéstől a végtermékig, az ellátási lánc összes szegmensében érvényesül a fenntarthatóság elve.

A beszámoló szerint nagyon nehéz megmondani, melyik a legkevésbé szennyező technológia. Ez az ötvözet fejtájától, a nyomat geometriájának komplexitásától és más tényezőktől is függ. Minél komplexebb egy termék, annál célszerűbb nyomtatni, míg a legegyszerűbb tárgyak esetében talán a marás a fenntarthatóbb. Repülőgép-alkatrészeknél például a méret is sokat számít – minél kisebb, de minél komplexebb az adott darab, annál inkább csökkenthető a jármű üzemanyag-fogyasztása.

Címkék: trendek környezetvédelem ipar környezetbarát technológiák fémnyomtatás környezetbarát nyomtatás fémpor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6317961820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása